Lärande organisation i en digital omställning - Karlsson,Walter (0349-4969, 2026)
Syfte & mål: Syftet med examensarbetet är att undersöka hur Peter Senges teori om den lärande organisationen (de fem disciplinerna) kan tillämpas för att effektivisera implementeringen av en ny digital plattform i byggbranschen. Problemställning: Vilka styrkor och svagheter finns för Senges fem discipliner vid implementeringen av ACC inom Skanska? Hur kan Skanska säkerställa en effektiv implementering av ACC utifrån Senges lärandeteori? Metod: Studien bygger på en kombination av en litteraturstudie och en fallstudie med fler metoder. Litteraturstudien har använts för att skapa en teoretisk grund kring lärande och digitalisering i byggbranschen. Den empiriska delen består av en enkätundersökning med 61 svar av 183 utskickade, där frågorna utformades utifrån Senges fem discipliner, samt semistrukturerade intervjuer med 7 personer från olika projektroller för att fördjupa förståelsen av styrkor och svagheter i lärandet. Resultat: Studien visar att Skanska har goda förutsättningar för att skapa en lärande organisation enligt Senges (1995) fem discipliner, där styrkor särskilt finns inom systemtänk, personligt mästerskap, mentala modeller och teamlärande. Medarbetarna uppvisar helhetsförståelse för ACC:s bidrag till projekten, reflekterar över sitt arbetssätt och får stöd från kollegor och digitala ledare, vilket stärker både individens utveckling och teamets lärande. Samtidigt identifieras utvecklingsområden, främst en svag gemensam vision för ACC, risker för bristande enhetlighet mellan projekt samt att tankemodeller kan påverka medarbetarnas mottaglighet. För att effektivisera implementeringen rekommenderas att Skanska stödjer initiativ till förändringar, synliggör och utmanar befintliga tankemodeller samt utvecklar en balanserad och flexibel gemensam vision. Genom dessa åtgärder kan organisationer skapa ett hållbart lärande som gynnar både individ och team, vilket visar hur Senges teori kan vägleda implementeringen mot en mer lärande och effektiv organisation.
Keywords: Digitalisering; lärande organisation; byggbranschen; Senges fem discipliner; Skanska; implementering; ACC (Autodesk Construction Cloud).