Monologmeditationer - Janouch,David (2026)
Verkkommentaren analyserar arbetsprocessen med det egna examensverket Desperados. Kommentaren undersöker och definierar metoder som använts under skrivandet av nämnda verk. Monologmeditationer är en metod som arbetats fram av artikelförfattaren med utgångspunkt i David Lynchs arbetspraktik, framför allt hans teorier om transcendental meditation. Vidare undersöker artikeln hur en dramatiker kan använda sig av meditation för att uppnå djupfokus, och vidare flow, enligt definitionen av Mihály Csikszentmiháliy. Detta görs för att kunna nå en insikt kring vad som är kvalitet. Kvalitetsbegrepp undersöks vidare i förhållande till Jon Fosses förståelse av begreppet skriftröst. Artikeln argumenterar för att meditation kan vara en mycket användbar metod i en dramatikers arbetsliv.
Keywords: Dramatik; teater; monologmeditationer; meditation; flow; fokus; monolog; rollfigurer; arbetsprocess