Membrane filtration of spent process water from a polyester recycling process - Freiberg,Anna (2026)
Textilavfall är ett globalt problem med stora konsekvenser för miljön. Endast i Europa slängs 7–7,5 miljoner ton textilier bort varje år, vilket motsvarar cirka 15 kilo textilavfall per person och år. Textil återvinning kan vara ett sätt att reducera mängden textilavfall som hamnar i deponi eller förbränns, genom att istället använda avfall som råvara för nyproduktion. En storskalig implementering av textil-till-textil-återvinning har potential att minska textilindustrins koldioxidutsläpp. Rewin Textiles är ett textilåtervinningsföretag som har utvecklat en process för kemisk återvinning av textilavfall med hög andel polyester, med glykolys. Syftet med detta examensarbete var att utvärdera hur effektiv membranfiltrering är för rening av processvatten som genereras i Rewin Textiles polyesteråtervinningsprocess. Studien visade att omvändosmosmembran (RO99 och RO98pHt) uppvisade de högsta reduktionsgraderna av COD (alla över 40 %) samt hög saltavskiljning vid högre tryck. De testade UF- och NF-membranen med större porstorlekar bedömdes som olämpliga på grund av deras mycket låga reduktionsgrader. En övergripande ekonomisk analys genomfördes också, som visade att reduktionsgraderna och flödena var för låga för att vara ekonomiskt hållbara. En alternativ lösning för Rewin presenterades, som innefattade installation av ett mindre avloppsreningsverk. Sammantaget bidrar resultaten till en bättre förståelse av alternativen för vattenrening inom polyestertextilåtervinningsprocesser.
Keywords: membrane filtration; reverse osmosis; textile recycling; PET; polyester; chemical engineering