En pilotstudie om morfologisk intervention hos svenska elever med läs- och skrivsvårigheter i årskurs 4–6 - Bouaziz,Camilia; Ali,Ebru (2026)
Syfte: I Sverige finns det idag inga publicerade studier som undersöker effekten av morfologisk intervention på läs- och skrivförmågan. Syftet med denna studie var att testa huruvida morfologisk intervention, med fokus på sammansatta ord och avledningsmorfologi, kan stärka färdigheterna avkodning, läshastighet, stavning och morfologisk medvetenhet hos svensktalande elever i årskurs 4–6 med läs- och skrivsvårigheter. Studien kan ses som en pilotstudie och en ingång till framtida forskning inom området. Metod: Sex svensktalande elever i årskurs 4–6 genomgick intervention med ett egenkonstruerat träningsmaterial med fokus på sammansatta ord och affix under totalt åtta sessioner. Elevernas färdighet inom avkodning, läshastighet, stavning och morfologisk medvetenhet testades före och efter interventionsperioden och jämfördes genom ett parat t-test för att beräkna medelvärdeskillnader och eventuella effekter av interventionen. Resultat för individuell utveckling redovisas också. Resultat: Genom parade t-test uppvisades viss signifikans och stor effektstorlek för stavning (p = 0,042, d = 1,107) och morfologisk medvetenhet (p = 0,025, d = 0,913). Däremot framkom inga signifikanta fynd vid testning av avkodning och läshastighet. Slutsats: Studien ger indikationer om att morfologisk intervention, med fokus på sammansatta ord och avledningsmorfologi, gynnar stavningsfärdighet och morfologisk medvetenhet hos svensktalande elever i årskurs 4–6 med läs- och skrivsvårigheter. I framtida forskning vore det intressant att undersöka effekterna av interventionen i studier med kontrollgrupp och/eller baseline-period för ett mer generaliserbart resultat.
Keywords: läs- och skrivsvårigheter; avkodning; läshastighet; stavning; morfologisk medvetenhet