Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Turkiet mot EU : en fallstudie i europeisk identitetskonstruktion

Eliasson, Johanna (2007)
Human Rights Studies
Abstract (Swedish)
Den europeiska identiteten har blivit en viktig del i EU:s ambitioner att skapa ett större förtroende hos medborgarna. Genom att betona de humanistiska värderingarna, den västliga kristenheten och den liberala demokratin konstruerar EU en europeisk identitet, där "Turken" sedan länge varit Europas "Andre" vars egenskaper har ändrats i takt med Europas förutsättningar.

Turkiet har, trots att det i år är tjugo år sedan de ansökte om fullvärdigt medlemskap, fortfarande inte blivit medlemmar i EU. Även om de förelegat politiska och ekonomiska hinder för Turkiet så har man de senaste åren haft en positiv utvecklingstrend. Denna uppsats undersöker hur Turkiets medlemsförhandlingar till EU och den debatt som kringgärdat förhandlingarna kan... (More)
Den europeiska identiteten har blivit en viktig del i EU:s ambitioner att skapa ett större förtroende hos medborgarna. Genom att betona de humanistiska värderingarna, den västliga kristenheten och den liberala demokratin konstruerar EU en europeisk identitet, där "Turken" sedan länge varit Europas "Andre" vars egenskaper har ändrats i takt med Europas förutsättningar.

Turkiet har, trots att det i år är tjugo år sedan de ansökte om fullvärdigt medlemskap, fortfarande inte blivit medlemmar i EU. Även om de förelegat politiska och ekonomiska hinder för Turkiet så har man de senaste åren haft en positiv utvecklingstrend. Denna uppsats undersöker hur Turkiets medlemsförhandlingar till EU och den debatt som kringgärdat förhandlingarna kan förstås i förhållande till skapandet av den europeiska identiteten. Genom att undersöka bland annat tal och uttalanden av centrala aktörer i EU kan vi identifiera hur en diskurs som lyfter upp vissa värden som är grundade på en viss historisk och kulturell utveckling har blivit gällande. Såväl argument som bottnar i kristna som sekulära övertygelser tvekar därför inför ett turkiskt medlemskap på grund av Turkiets avsaknad av europeisk karaktär. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eliasson, Johanna
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
kulturell identitet, Turkiet, Europeiska unionen, EU, medlemskap, Human rights, Mänskliga rättigheter, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap
language
Swedish
id
1321637
date added to LUP
2007-06-01 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:27:50
@misc{1321637,
  abstract     = {{Den europeiska identiteten har blivit en viktig del i EU:s ambitioner att skapa ett större förtroende hos medborgarna. Genom att betona de humanistiska värderingarna, den västliga kristenheten och den liberala demokratin konstruerar EU en europeisk identitet, där "Turken" sedan länge varit Europas "Andre" vars egenskaper har ändrats i takt med Europas förutsättningar.

Turkiet har, trots att det i år är tjugo år sedan de ansökte om fullvärdigt medlemskap, fortfarande inte blivit medlemmar i EU. Även om de förelegat politiska och ekonomiska hinder för Turkiet så har man de senaste åren haft en positiv utvecklingstrend. Denna uppsats undersöker hur Turkiets medlemsförhandlingar till EU och den debatt som kringgärdat förhandlingarna kan förstås i förhållande till skapandet av den europeiska identiteten. Genom att undersöka bland annat tal och uttalanden av centrala aktörer i EU kan vi identifiera hur en diskurs som lyfter upp vissa värden som är grundade på en viss historisk och kulturell utveckling har blivit gällande. Såväl argument som bottnar i kristna som sekulära övertygelser tvekar därför inför ett turkiskt medlemskap på grund av Turkiets avsaknad av europeisk karaktär.}},
  author       = {{Eliasson, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Turkiet mot EU : en fallstudie i europeisk identitetskonstruktion}},
  year         = {{2007}},
}