Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ungdomars syn på fritid: en studie av 15 åringars upplevelser av fritid

Kilim, Adnana (2007)
Sociology
Abstract (Swedish)
Fritiden är ett väl debatterat ämne i dagens samhälle. Det blir allt mer påtagligt för oss om statens mål och ambitioner för välfärdsstaten och dess befolkning. Fritiden ses som en näringsgren mot detta. Ett föremål för att ytterligare förverkliga människan. Kultur- och fritidsarenan ses som ett möjligt område för människans identitetsskapande. Forskare pekar på förändringar på fritidsarenan så som differentiering och utveckling. Detta är några av de synsätt som lyfts fram och diskuteras i uppsatsen. Uppsatsen erbjuder också ett individperspektiv i form av en empirisk undersökning av 15-åringars upplevelser kring fritid och vad som är fritid för dem. Detta utgör frågeställningen och syftet i denna studie. Det framstår som att det är... (More)
Fritiden är ett väl debatterat ämne i dagens samhälle. Det blir allt mer påtagligt för oss om statens mål och ambitioner för välfärdsstaten och dess befolkning. Fritiden ses som en näringsgren mot detta. Ett föremål för att ytterligare förverkliga människan. Kultur- och fritidsarenan ses som ett möjligt område för människans identitetsskapande. Forskare pekar på förändringar på fritidsarenan så som differentiering och utveckling. Detta är några av de synsätt som lyfts fram och diskuteras i uppsatsen. Uppsatsen erbjuder också ett individperspektiv i form av en empirisk undersökning av 15-åringars upplevelser kring fritid och vad som är fritid för dem. Detta utgör frågeställningen och syftet i denna studie. Det framstår som att det är väldigt skilda meningar om vad som är fritid för den enskilda. I uppsatsen ges det möjlighet att följa med på resa genom 15-åringars tankar och upplevelser kring deras fritid. Fritiden är dock någonting som ungdomar värderar högt. Fritidens primära funktion presenteras vara avslappning, spänning i livet och något man mår bra av. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kilim, Adnana
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fritid, upplevelser, identitetsskapande, idrott, avslappning, stress, Social sciences, Samhällsvetenskaper
language
Swedish
id
1323107
date added to LUP
2007-07-03 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1323107,
  abstract     = {{Fritiden är ett väl debatterat ämne i dagens samhälle. Det blir allt mer påtagligt för oss om statens mål och ambitioner för välfärdsstaten och dess befolkning. Fritiden ses som en näringsgren mot detta. Ett föremål för att ytterligare förverkliga människan. Kultur- och fritidsarenan ses som ett möjligt område för människans identitetsskapande. Forskare pekar på förändringar på fritidsarenan så som differentiering och utveckling. Detta är några av de synsätt som lyfts fram och diskuteras i uppsatsen. Uppsatsen erbjuder också ett individperspektiv i form av en empirisk undersökning av 15-åringars upplevelser kring fritid och vad som är fritid för dem. Detta utgör frågeställningen och syftet i denna studie. Det framstår som att det är väldigt skilda meningar om vad som är fritid för den enskilda. I uppsatsen ges det möjlighet att följa med på resa genom 15-åringars tankar och upplevelser kring deras fritid. Fritiden är dock någonting som ungdomar värderar högt. Fritidens primära funktion presenteras vara avslappning, spänning i livet och något man mår bra av.}},
  author       = {{Kilim, Adnana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ungdomars syn på fritid: en studie av 15 åringars upplevelser av fritid}},
  year         = {{2007}},
}