Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Idrottens betydelse för livstillfredsställelsen hos vuxna personer med fysiska funktionshinder

Bengtsson, Marina and Glimberg, Caroline (2007)
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Arbetsterapeuter har aktivitet som fokus och deltagande i aktiviteter kan leda till ökad livstillfredsställelse. I den betydelse som begreppet livstillfredsställelse användes i denna studie var en individ tillfredställd antingen i livet i allmänhet och/eller inom ett specifikt område (domän). Studiens syfte var att undersöka hur vuxna personer med fysiska funktionshinder upplevde att handikappidrotten påverkade livstillfredsställelsen. Undersökningsgruppen bestod av 22 deltagare i åldrarna 20-75 år som hade fysiskt funktionshinder och som deltog aktivt i någon form av idrott. I studien skattade deltagarna sin tillfredsställelse genom Fugl-Meyers självskattningsinstrument Livstillfredsställelse 11 (Li Sat-11) samt ett egenkonstruerat... (More)
Arbetsterapeuter har aktivitet som fokus och deltagande i aktiviteter kan leda till ökad livstillfredsställelse. I den betydelse som begreppet livstillfredsställelse användes i denna studie var en individ tillfredställd antingen i livet i allmänhet och/eller inom ett specifikt område (domän). Studiens syfte var att undersöka hur vuxna personer med fysiska funktionshinder upplevde att handikappidrotten påverkade livstillfredsställelsen. Undersökningsgruppen bestod av 22 deltagare i åldrarna 20-75 år som hade fysiskt funktionshinder och som deltog aktivt i någon form av idrott. I studien skattade deltagarna sin tillfredsställelse genom Fugl-Meyers självskattningsinstrument Livstillfredsställelse 11 (Li Sat-11) samt ett egenkonstruerat frågeformulär om hur idrotten påverkade de olika domänerna i LiSat-11. Resultatet visade att denna undersökningsgrupp upplevde en god livstillfredsställelse. De upplevde att idrotten hade störst påverkan i livet i allmänhet, fysiska hälsan, psykiska hälsan, fritidssituationen samt kontakten med vänner och bekanta. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1323521,
  abstract     = {{Arbetsterapeuter har aktivitet som fokus och deltagande i aktiviteter kan leda till ökad livstillfredsställelse. I den betydelse som begreppet livstillfredsställelse användes i denna studie var en individ tillfredställd antingen i livet i allmänhet och/eller inom ett specifikt område (domän). Studiens syfte var att undersöka hur vuxna personer med fysiska funktionshinder upplevde att handikappidrotten påverkade livstillfredsställelsen. Undersökningsgruppen bestod av 22 deltagare i åldrarna 20-75 år som hade fysiskt funktionshinder och som deltog aktivt i någon form av idrott. I studien skattade deltagarna sin tillfredsställelse genom Fugl-Meyers självskattningsinstrument Livstillfredsställelse 11 (Li Sat-11) samt ett egenkonstruerat frågeformulär om hur idrotten påverkade de olika domänerna i LiSat-11. Resultatet visade att denna undersökningsgrupp upplevde en god livstillfredsställelse. De upplevde att idrotten hade störst påverkan i livet i allmänhet, fysiska hälsan, psykiska hälsan, fritidssituationen samt kontakten med vänner och bekanta.}},
  author       = {{Bengtsson, Marina and Glimberg, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Idrottens betydelse för livstillfredsställelsen hos vuxna personer med fysiska funktionshinder}},
  year         = {{2007}},
}