Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En studie av proteinsammansättningen i ölbryggningsprocessens olika steg

Hurtig, Roger (2006)
Programmes in Helesingborg
Abstract (Swedish)
Hur varierar proteinsammansättningen i ölet genom

ölbryggninsprocessen och hur stor skillnad är det mellan kornmalterna. Syftet med mitt examensarbete var att se hur proteinsammansättningen

förändrades under olika steg av en ölbryggningsprocess.

Proteinsammansättningen delades in i 3 grupper: 1) albuminer och

globuliner, 2) hordeiner och 3) gluteliner. Dessa protein jämfördes

mellan 2 sorters malt för att se om någon skillnad kunde ses.

Ölen bryggdes efter ett standardrecept för pilsneröl. Under ölbryggningsprocessen togs prover ut vid bestämda steg och tidpunkter.

Proteinsammansättningen bestämdes genom analysmetoden SDS-PAGE.

Resultat: visade att ingen synbar skillnad på proteinsammansättningen mellan malterna... (More)
Hur varierar proteinsammansättningen i ölet genom

ölbryggninsprocessen och hur stor skillnad är det mellan kornmalterna. Syftet med mitt examensarbete var att se hur proteinsammansättningen

förändrades under olika steg av en ölbryggningsprocess.

Proteinsammansättningen delades in i 3 grupper: 1) albuminer och

globuliner, 2) hordeiner och 3) gluteliner. Dessa protein jämfördes

mellan 2 sorters malt för att se om någon skillnad kunde ses.

Ölen bryggdes efter ett standardrecept för pilsneröl. Under ölbryggningsprocessen togs prover ut vid bestämda steg och tidpunkter.

Proteinsammansättningen bestämdes genom analysmetoden SDS-PAGE.

Resultat: visade att ingen synbar skillnad på proteinsammansättningen mellan malterna kunde ses.

Proteinsammansättning i de olika stegen var däremot tydlig, albuminer

och globuliner är de enda protein som finns kvar i det färdiga ölet, varav

de flesta är z-protein. . (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hurtig, Roger
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Proteinsammansättning bryggningsprocess, maltkorn, analysmetod, Technological sciences, Teknik
language
Swedish
additional info
Kemiteknikprogrammet
id
1324659
date added to LUP
2007-04-24 00:00:00
date last changed
2011-02-22 16:44:45
@misc{1324659,
  abstract     = {{Hur varierar proteinsammansättningen i ölet genom

ölbryggninsprocessen och hur stor skillnad är det mellan kornmalterna. Syftet med mitt examensarbete var att se hur proteinsammansättningen

förändrades under olika steg av en ölbryggningsprocess.

Proteinsammansättningen delades in i 3 grupper: 1) albuminer och

globuliner, 2) hordeiner och 3) gluteliner. Dessa protein jämfördes

mellan 2 sorters malt för att se om någon skillnad kunde ses.

Ölen bryggdes efter ett standardrecept för pilsneröl. Under ölbryggningsprocessen togs prover ut vid bestämda steg och tidpunkter.

Proteinsammansättningen bestämdes genom analysmetoden SDS-PAGE.

Resultat: visade att ingen synbar skillnad på proteinsammansättningen mellan malterna kunde ses.

Proteinsammansättning i de olika stegen var däremot tydlig, albuminer

och globuliner är de enda protein som finns kvar i det färdiga ölet, varav

de flesta är z-protein. .}},
  author       = {{Hurtig, Roger}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En studie av proteinsammansättningen i ölbryggningsprocessens olika steg}},
  year         = {{2006}},
}