Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

På spaning efter den tid som är

Petrén, Ann (2006)
Malmö Theatre Academy
Abstract (Swedish)
Jag är skådespelare utbildad vid Statens Scenskola i Malmö 1976-1979. Sedan 1979 har jag varit kontinuerligt yrkesverksam, mestadels inom institutionsteatrar men också inom fria teatergrupper, Boulevardteatern och Moderna dansteatern. Sedan 1988 har jag varit anställd på Stockholms Stadsteater och där har jag främst arbe-tat på Unga Klara, en självständig grupp inom Stadsteatern med egen konstnärlig ledare, Suzanne Osten. Att ständigt vara i produktion eller på uppdrag in i ny produktion har gjort det svårt att hinna med att reflektera kring arbetet. Till slut blir det en stor hög av erfarenhet och erövringar som utvecklas eller kanske faller i glömska. Jag började fundera på vad jag egentligen vet om mitt yrke, vad för kunskap besitter... (More)
Jag är skådespelare utbildad vid Statens Scenskola i Malmö 1976-1979. Sedan 1979 har jag varit kontinuerligt yrkesverksam, mestadels inom institutionsteatrar men också inom fria teatergrupper, Boulevardteatern och Moderna dansteatern. Sedan 1988 har jag varit anställd på Stockholms Stadsteater och där har jag främst arbe-tat på Unga Klara, en självständig grupp inom Stadsteatern med egen konstnärlig ledare, Suzanne Osten. Att ständigt vara i produktion eller på uppdrag in i ny produktion har gjort det svårt att hinna med att reflektera kring arbetet. Till slut blir det en stor hög av erfarenhet och erövringar som utvecklas eller kanske faller i glömska. Jag började fundera på vad jag egentligen vet om mitt yrke, vad för kunskap besitter just jag och eftersom jag vid flera tillfällen under åren fått förfrågningar om att undervisa beslutade jag mig för att ta förfrågningarna på allvar? att man faktiskt tror att jag har något att förmedla! Jag har också tyckt det varit roligt att undervisa de gånger jag gjort det men samtidigt känt att jag har för lite på fötterna och tanken på att ge mig själv uppgiften att leta efter mitt personliga undervisningsfält var lockande, att forska runt min egen kunskapsbank. Vad den nu är? Hösten 2004 påbörjade jag magisterstudier vid Teaterhögskolan i Malmö. Målet med mina studier har främst varit att skaffa mig en pedagogisk plattform för att kunna verka som pedagog inom Teaterhögskolorna. Eftersom det ännu inte fanns någon utbildningsplan för denna typ av utbildning har jag själv fått sätta samman innehållet/ramarna för min första termin. Jag har en handledare, Kent Sjöström, som för mig fungerat som vägledare och provokatör. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Petrén, Ann
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Teater, Teaterundervisning, Skådespelarkonst, Theater theory and history, Teatervetenskap
language
Swedish
id
1329875
date added to LUP
2006-03-24 00:00:00
date last changed
2006-03-24 00:00:00
@misc{1329875,
  abstract     = {{Jag är skådespelare utbildad vid Statens Scenskola i Malmö 1976-1979. Sedan 1979 har jag varit kontinuerligt yrkesverksam, mestadels inom institutionsteatrar men också inom fria teatergrupper, Boulevardteatern och Moderna dansteatern. Sedan 1988 har jag varit anställd på Stockholms Stadsteater och där har jag främst arbe-tat på Unga Klara, en självständig grupp inom Stadsteatern med egen konstnärlig ledare, Suzanne Osten. Att ständigt vara i produktion eller på uppdrag in i ny produktion har gjort det svårt att hinna med att reflektera kring arbetet. Till slut blir det en stor hög av erfarenhet och erövringar som utvecklas eller kanske faller i glömska. Jag började fundera på vad jag egentligen vet om mitt yrke, vad för kunskap besitter just jag och eftersom jag vid flera tillfällen under åren fått förfrågningar om att undervisa beslutade jag mig för att ta förfrågningarna på allvar? att man faktiskt tror att jag har något att förmedla! Jag har också tyckt det varit roligt att undervisa de gånger jag gjort det men samtidigt känt att jag har för lite på fötterna och tanken på att ge mig själv uppgiften att leta efter mitt personliga undervisningsfält var lockande, att forska runt min egen kunskapsbank. Vad den nu är? Hösten 2004 påbörjade jag magisterstudier vid Teaterhögskolan i Malmö. Målet med mina studier har främst varit att skaffa mig en pedagogisk plattform för att kunna verka som pedagog inom Teaterhögskolorna. Eftersom det ännu inte fanns någon utbildningsplan för denna typ av utbildning har jag själv fått sätta samman innehållet/ramarna för min första termin. Jag har en handledare, Kent Sjöström, som för mig fungerat som vägledare och provokatör.}},
  author       = {{Petrén, Ann}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{På spaning efter den tid som är}},
  year         = {{2006}},
}