Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Institutioners makt - att integrera makt i institutionell teori

Ericsson, Karin and Johannesson, Livia (2005)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Institutionell teori förklarar socialt liv genom att undersöka institutioners påverkan på sociala relationer. Institutionella föreställningar ses som närvarande i alla sociala relationer genom kulturella, kognitiva och normativa institutionella element, som ges stor betydelse i denna teoribildning. Denna uppsats syftar till att problematisera institutionell teori genom att införa maktaspekter i teoribildningens förklaringsmodeller eftersom detta hittills varit ovanligt i institutionella analyser. Särskilt de förklaringsmodeller som betonar kulturella och kognitiva element har saknat maktaspekter. Uppsatsen är ett integrationsförsök mellan institutionell teori och maktteori. Steven Lukes diskussion om att makt verkar även i avsaknad av... (More)
Institutionell teori förklarar socialt liv genom att undersöka institutioners påverkan på sociala relationer. Institutionella föreställningar ses som närvarande i alla sociala relationer genom kulturella, kognitiva och normativa institutionella element, som ges stor betydelse i denna teoribildning. Denna uppsats syftar till att problematisera institutionell teori genom att införa maktaspekter i teoribildningens förklaringsmodeller eftersom detta hittills varit ovanligt i institutionella analyser. Särskilt de förklaringsmodeller som betonar kulturella och kognitiva element har saknat maktaspekter. Uppsatsen är ett integrationsförsök mellan institutionell teori och maktteori. Steven Lukes diskussion om att makt verkar även i avsaknad av konflikt ses som en användbar utgångspunkt för detta syfte. I arbetet görs försök att integrera maktaspekter i definitionen av institutionsbegreppet samt i förklaringsmodeller för institutionalisering.

Resultatet av detta arbete utgör en utgångspunkt för utvecklandet av nya förklaringsmodeller inom institutionell teori med beaktande av maktaspekter. Detta integrationsförsök öppnar upp för nya angreppssätt för att förstå sociala relationer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ericsson, Karin and Johannesson, Livia
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Institutionell teori, makt, sociala relationer, kultur, institutionalisering, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap, Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1330341
date added to LUP
2005-06-20 00:00:00
date last changed
2005-06-20 00:00:00
@misc{1330341,
  abstract     = {{Institutionell teori förklarar socialt liv genom att undersöka institutioners påverkan på sociala relationer. Institutionella föreställningar ses som närvarande i alla sociala relationer genom kulturella, kognitiva och normativa institutionella element, som ges stor betydelse i denna teoribildning. Denna uppsats syftar till att problematisera institutionell teori genom att införa maktaspekter i teoribildningens förklaringsmodeller eftersom detta hittills varit ovanligt i institutionella analyser. Särskilt de förklaringsmodeller som betonar kulturella och kognitiva element har saknat maktaspekter. Uppsatsen är ett integrationsförsök mellan institutionell teori och maktteori. Steven Lukes diskussion om att makt verkar även i avsaknad av konflikt ses som en användbar utgångspunkt för detta syfte. I arbetet görs försök att integrera maktaspekter i definitionen av institutionsbegreppet samt i förklaringsmodeller för institutionalisering.

Resultatet av detta arbete utgör en utgångspunkt för utvecklandet av nya förklaringsmodeller inom institutionell teori med beaktande av maktaspekter. Detta integrationsförsök öppnar upp för nya angreppssätt för att förstå sociala relationer.}},
  author       = {{Ericsson, Karin and Johannesson, Livia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Institutioners makt - att integrera makt i institutionell teori}},
  year         = {{2005}},
}