Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skillnaden mellan stötta och störta- En studie av Boomerang-effekten

Irandoust Sanei, Sara and Sandin, Hanna (2005)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Abstracts

Uppsatsen är en teoriutvecklande studie som behandlar Boomerang-effekten, det vill säga fenomenet när forna allierade till stormakter vänder sig mot dem och blir dess fiender. Uppsatsen baseras på två fall; Osama bin Laden och Manuel Noriega eftersom de passar in på fenomenet i fråga. Teoriavsnittet behandlar det internationella systemet, dess egenskaper och komponenter samt alliansbildningar. I analysavsnittet belyses bland annat varför dessa oheliga allianser bildas och senare bryts samt faktorer som ligger bakom det nya fiendeskapet. Vi kommer fram till att kortsiktigheten som präglar politikers och tjänstemäns tänkande och agerande är en av anledningarna till att allianser bildas med opålitliga personer. Vidare tror vi att... (More)
Abstracts

Uppsatsen är en teoriutvecklande studie som behandlar Boomerang-effekten, det vill säga fenomenet när forna allierade till stormakter vänder sig mot dem och blir dess fiender. Uppsatsen baseras på två fall; Osama bin Laden och Manuel Noriega eftersom de passar in på fenomenet i fråga. Teoriavsnittet behandlar det internationella systemet, dess egenskaper och komponenter samt alliansbildningar. I analysavsnittet belyses bland annat varför dessa oheliga allianser bildas och senare bryts samt faktorer som ligger bakom det nya fiendeskapet. Vi kommer fram till att kortsiktigheten som präglar politikers och tjänstemäns tänkande och agerande är en av anledningarna till att allianser bildas med opålitliga personer. Vidare tror vi att det förändrade världsläget medför att stormakternas behov av de tidigare allierade försvinner, medan behovet för nya ökar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Irandoust Sanei, Sara and Sandin, Hanna
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Allianser, Boomerang-effekten, CIA, Osama bin Laden, Manuel Noriega., Social sciences, Samhällsvetenskaper
language
Swedish
id
1332573
date added to LUP
2005-01-10 00:00:00
date last changed
2005-02-14 00:00:00
@misc{1332573,
  abstract     = {{Abstracts

Uppsatsen är en teoriutvecklande studie som behandlar Boomerang-effekten, det vill säga fenomenet när forna allierade till stormakter vänder sig mot dem och blir dess fiender. Uppsatsen baseras på två fall; Osama bin Laden och Manuel Noriega eftersom de passar in på fenomenet i fråga. Teoriavsnittet behandlar det internationella systemet, dess egenskaper och komponenter samt alliansbildningar. I analysavsnittet belyses bland annat varför dessa oheliga allianser bildas och senare bryts samt faktorer som ligger bakom det nya fiendeskapet. Vi kommer fram till att kortsiktigheten som präglar politikers och tjänstemäns tänkande och agerande är en av anledningarna till att allianser bildas med opålitliga personer. Vidare tror vi att det förändrade världsläget medför att stormakternas behov av de tidigare allierade försvinner, medan behovet för nya ökar.}},
  author       = {{Irandoust Sanei, Sara and Sandin, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skillnaden mellan stötta och störta- En studie av Boomerang-effekten}},
  year         = {{2005}},
}