Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tjetjenienkrigets inverkan på den ryska demokratin

Milton, Kristofer and Lovén, Linus (2005)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Detta arbete behandlar Rysslands demokratiseringsprocess, och syftar till att studera vilka inslag av demokrati som förekommer i dagens ryska samhälle samt utröna vilka komplikationer Tjetjenienkriget fått för dess utveckling. Demokratibegreppet har vi delat in i tre avgränsningar, det politiska samhället, det civila samhället och det rättsstatliga samhället, vilka analyseras var för sig. I det politiska samhället behandlar vi frågor om Ryssland relationer med omvärlden samt konsekvenser av politisk ojämlikhet. Det civila samhället tar upp den ryska medieapparaten samt människornas rätt att organisera sig i sociala ickestatliga organisationer. Rättsstaten behandlar vikten av att ha ett stabilt regelverk samt betydelsen av dess
... (More)
Detta arbete behandlar Rysslands demokratiseringsprocess, och syftar till att studera vilka inslag av demokrati som förekommer i dagens ryska samhälle samt utröna vilka komplikationer Tjetjenienkriget fått för dess utveckling. Demokratibegreppet har vi delat in i tre avgränsningar, det politiska samhället, det civila samhället och det rättsstatliga samhället, vilka analyseras var för sig. I det politiska samhället behandlar vi frågor om Ryssland relationer med omvärlden samt konsekvenser av politisk ojämlikhet. Det civila samhället tar upp den ryska medieapparaten samt människornas rätt att organisera sig i sociala ickestatliga organisationer. Rättsstaten behandlar vikten av att ha ett stabilt regelverk samt betydelsen av dess efterlevnad.

Resultaten tyder på att Tjetjenienkriget haft stor inverkan på demokratiseringen då det inneburit en degradering av den ryska rättstaten genom alla övergrepp mot civila som begåtts i samband med konflikten och lett till allmänt ökad brutalisering i det ryska samhället. Därtill har det bidragit till att skapa ett säkerhetstänkande vilket medfört att det styrande skiktet i Ryssland fått större handlingsutrymme och i allt högre grad kunnat göra inskränkningar i det civila samhället. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Milton, Kristofer and Lovén, Linus
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Ryssland, Tjetjenien, Demokrati, Demokratisering, Säkerhetspolitik, Social sciences, Samhällsvetenskaper
language
Swedish
id
1332730
date added to LUP
2005-01-11 00:00:00
date last changed
2005-02-14 00:00:00
@misc{1332730,
  abstract     = {{Detta arbete behandlar Rysslands demokratiseringsprocess, och syftar till att studera vilka inslag av demokrati som förekommer i dagens ryska samhälle samt utröna vilka komplikationer Tjetjenienkriget fått för dess utveckling. Demokratibegreppet har vi delat in i tre avgränsningar, det politiska samhället, det civila samhället och det rättsstatliga samhället, vilka analyseras var för sig. I det politiska samhället behandlar vi frågor om Ryssland relationer med omvärlden samt konsekvenser av politisk ojämlikhet. Det civila samhället tar upp den ryska medieapparaten samt människornas rätt att organisera sig i sociala ickestatliga organisationer. Rättsstaten behandlar vikten av att ha ett stabilt regelverk samt betydelsen av dess efterlevnad.

Resultaten tyder på att Tjetjenienkriget haft stor inverkan på demokratiseringen då det inneburit en degradering av den ryska rättstaten genom alla övergrepp mot civila som begåtts i samband med konflikten och lett till allmänt ökad brutalisering i det ryska samhället. Därtill har det bidragit till att skapa ett säkerhetstänkande vilket medfört att det styrande skiktet i Ryssland fått större handlingsutrymme och i allt högre grad kunnat göra inskränkningar i det civila samhället.}},
  author       = {{Milton, Kristofer and Lovén, Linus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tjetjenienkrigets inverkan på den ryska demokratin}},
  year         = {{2005}},
}