Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Scrum med XP-relaterade tekniker,Införandet av Scrum och dess påverkan på systemutvecklargruppen

Forsberg, Erik and Lindström, Martin (2008)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Scrum är ett agilt ramverk för projekthantering, tänkt att effektivisera systemutvecklingsarbete och maximera affärsnyttan, bland annat genom användadet av roller, så som en icke detaljstyrande projektledare (ScrumMaster), en engagerad produktägare (Product Owner), och en självständig systemutvecklargrupp med ett brett spektrum av färdigheter (Scrum Team). I följande uppsats ämnar vi att undersöka hur ett Scrum Team och deras arbete blir påverkade av att vara delaktiga i en Scrumimplementering. För att åstadkomma detta har vi genomfört en fallstudie med kvalitativa intervjuer, direktobservationer i arbetsmiljö samt insamlande av dokument. Förutom dessa källor har vi genomfört en expertintervju med en av grundarna bakom Scrum, Jeff... (More)
Scrum är ett agilt ramverk för projekthantering, tänkt att effektivisera systemutvecklingsarbete och maximera affärsnyttan, bland annat genom användadet av roller, så som en icke detaljstyrande projektledare (ScrumMaster), en engagerad produktägare (Product Owner), och en självständig systemutvecklargrupp med ett brett spektrum av färdigheter (Scrum Team). I följande uppsats ämnar vi att undersöka hur ett Scrum Team och deras arbete blir påverkade av att vara delaktiga i en Scrumimplementering. För att åstadkomma detta har vi genomfört en fallstudie med kvalitativa intervjuer, direktobservationer i arbetsmiljö samt insamlande av dokument. Förutom dessa källor har vi genomfört en expertintervju med en av grundarna bakom Scrum, Jeff Sutherland. Våra fynd tyder på att förändringarna inkluderar en rad faktorer, så som samarbete, transparens och kommunikation, men framför allt en ökning i självbestämmande och självständighet, samt en ökning av kollektivt ansvarstagande. Bland de negativa effekterna återfinns bland annat en brist på översikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Forsberg, Erik and Lindström, Martin
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Scrum, agile, Scrum Team, gruppsykologi, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1335328
date added to LUP
2008-06-30 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:51:52
@misc{1335328,
  abstract     = {{Scrum är ett agilt ramverk för projekthantering, tänkt att effektivisera systemutvecklingsarbete och maximera affärsnyttan, bland annat genom användadet av roller, så som en icke detaljstyrande projektledare (ScrumMaster), en engagerad produktägare (Product Owner), och en självständig systemutvecklargrupp med ett brett spektrum av färdigheter (Scrum Team). I följande uppsats ämnar vi att undersöka hur ett Scrum Team och deras arbete blir påverkade av att vara delaktiga i en Scrumimplementering. För att åstadkomma detta har vi genomfört en fallstudie med kvalitativa intervjuer, direktobservationer i arbetsmiljö samt insamlande av dokument. Förutom dessa källor har vi genomfört en expertintervju med en av grundarna bakom Scrum, Jeff Sutherland. Våra fynd tyder på att förändringarna inkluderar en rad faktorer, så som samarbete, transparens och kommunikation, men framför allt en ökning i självbestämmande och självständighet, samt en ökning av kollektivt ansvarstagande. Bland de negativa effekterna återfinns bland annat en brist på översikt.}},
  author       = {{Forsberg, Erik and Lindström, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Scrum med XP-relaterade tekniker,Införandet av Scrum och dess påverkan på systemutvecklargruppen}},
  year         = {{2008}},
}