Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur offshoring kan påverka organisationen

Berggren, Magnus and Lindstén, Tomas (2006)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Offshoring, att ett företag delar av sin verksamhet till ett annat land, har blivit allt mer uppmärksammat, både av IT-företag och av fackpress. I denna uppsats har vi undersökt hur informanter vid tre företag i Sverige anser att deras företag har påverkats, organisatoriskt, efter det att de startade sin offshoring till Indien. Utöver detta har informanter vid kringliggande organisationer i den svenska IT-sektorn intervjuats för att ge sin syn på hur offshoring kan påverka den svenska IT-sektorn och dess företag. Resultatet av undersökningen visar att de undersökta företagen har påverkats genom förbättrade arbetsprocesser inom organisationen. Personal har omplacerats eller vidareutbildats inom organisationen. Vidare såg informanterna även... (More)
Offshoring, att ett företag delar av sin verksamhet till ett annat land, har blivit allt mer uppmärksammat, både av IT-företag och av fackpress. I denna uppsats har vi undersökt hur informanter vid tre företag i Sverige anser att deras företag har påverkats, organisatoriskt, efter det att de startade sin offshoring till Indien. Utöver detta har informanter vid kringliggande organisationer i den svenska IT-sektorn intervjuats för att ge sin syn på hur offshoring kan påverka den svenska IT-sektorn och dess företag. Resultatet av undersökningen visar att de undersökta företagen har påverkats genom förbättrade arbetsprocesser inom organisationen. Personal har omplacerats eller vidareutbildats inom organisationen. Vidare såg informanterna även minskade utvecklingskostnader till följd av offshoring. Gällande effekter på den svenska IT-sektorn anser informanterna att det kan komma bli en kompetensförskjutning då viss kompetens försvinner offshore. Det är främst utvecklingsarbete, programmering, databas- och nätverksunderhåll som i nuläget läggs offshore, men det kan i framtiden breddas till att innefatta alla kompetenser i sektorn. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berggren, Magnus and Lindstén, Tomas
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Indien, organisation, påverkan, offshoring, offshore outsourcing, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1335493
date added to LUP
2006-09-19 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:49:27
@misc{1335493,
  abstract     = {{Offshoring, att ett företag delar av sin verksamhet till ett annat land, har blivit allt mer uppmärksammat, både av IT-företag och av fackpress. I denna uppsats har vi undersökt hur informanter vid tre företag i Sverige anser att deras företag har påverkats, organisatoriskt, efter det att de startade sin offshoring till Indien. Utöver detta har informanter vid kringliggande organisationer i den svenska IT-sektorn intervjuats för att ge sin syn på hur offshoring kan påverka den svenska IT-sektorn och dess företag. Resultatet av undersökningen visar att de undersökta företagen har påverkats genom förbättrade arbetsprocesser inom organisationen. Personal har omplacerats eller vidareutbildats inom organisationen. Vidare såg informanterna även minskade utvecklingskostnader till följd av offshoring. Gällande effekter på den svenska IT-sektorn anser informanterna att det kan komma bli en kompetensförskjutning då viss kompetens försvinner offshore. Det är främst utvecklingsarbete, programmering, databas- och nätverksunderhåll som i nuläget läggs offshore, men det kan i framtiden breddas till att innefatta alla kompetenser i sektorn.}},
  author       = {{Berggren, Magnus and Lindstén, Tomas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur offshoring kan påverka organisationen}},
  year         = {{2006}},
}