Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Digital långtidsbevaring hos arkiv i Lund

Brissman, Karin ; Carlzon, David and Gislason Bern, Baldvin (2005)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Digital långtidslagring är problematisk på grund av att digitala medier har relativt kort fysisk livslängd och ännu kortare teknisk livslängd. Denna uppsats handlar om hur ett antal arkiv i Lund hanterar denna problematik. Syftet med uppsatsen är att ge insyn i hur arkiv i praxis ställer sig till, och hanterar långsiktig digital bevaring. Vårt mål är att uppsatsen skall bidra med både information om praktisk användning av hanteringsstrategier för långsiktig digital bevaring, samt bidra med en bild om hur situationen ser ut för dem undersökta arkiven. Uppsatsen grundas på en kvalitativ undersökning av arkiven där semistrukturerade intervjuer används för att skapa en bild av arkivens situation när det gäller digital långtidslagring samt hur... (More)
Digital långtidslagring är problematisk på grund av att digitala medier har relativt kort fysisk livslängd och ännu kortare teknisk livslängd. Denna uppsats handlar om hur ett antal arkiv i Lund hanterar denna problematik. Syftet med uppsatsen är att ge insyn i hur arkiv i praxis ställer sig till, och hanterar långsiktig digital bevaring. Vårt mål är att uppsatsen skall bidra med både information om praktisk användning av hanteringsstrategier för långsiktig digital bevaring, samt bidra med en bild om hur situationen ser ut för dem undersökta arkiven. Uppsatsen grundas på en kvalitativ undersökning av arkiven där semistrukturerade intervjuer används för att skapa en bild av arkivens situation när det gäller digital långtidslagring samt hur de hanterar problematiken. Resultaten visar bland annat att flera av arkiven inte vågar satsa på digital långtidsbevaring på grund av den osäkerhet som den för med sig. Vidare saknar arkiven handlingsplaner för hur de skall hantera digital långtidsbevaring. Flera av arkiven väntar på en lösning från Riksarkivet eller försöker hitta lösningar hos andra arkiv inom samma sektor. Samarbetet mellan arkiv i olika sektorer är däremot mycket begränsat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brissman, Karin ; Carlzon, David and Gislason Bern, Baldvin
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Digital långtidslagring, arkiv, hanteringsstrategi, handlingsplan, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1335723
date added to LUP
2005-03-15 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:49:42
@misc{1335723,
  abstract     = {{Digital långtidslagring är problematisk på grund av att digitala medier har relativt kort fysisk livslängd och ännu kortare teknisk livslängd. Denna uppsats handlar om hur ett antal arkiv i Lund hanterar denna problematik. Syftet med uppsatsen är att ge insyn i hur arkiv i praxis ställer sig till, och hanterar långsiktig digital bevaring. Vårt mål är att uppsatsen skall bidra med både information om praktisk användning av hanteringsstrategier för långsiktig digital bevaring, samt bidra med en bild om hur situationen ser ut för dem undersökta arkiven. Uppsatsen grundas på en kvalitativ undersökning av arkiven där semistrukturerade intervjuer används för att skapa en bild av arkivens situation när det gäller digital långtidslagring samt hur de hanterar problematiken. Resultaten visar bland annat att flera av arkiven inte vågar satsa på digital långtidsbevaring på grund av den osäkerhet som den för med sig. Vidare saknar arkiven handlingsplaner för hur de skall hantera digital långtidsbevaring. Flera av arkiven väntar på en lösning från Riksarkivet eller försöker hitta lösningar hos andra arkiv inom samma sektor. Samarbetet mellan arkiv i olika sektorer är däremot mycket begränsat.}},
  author       = {{Brissman, Karin and Carlzon, David and Gislason Bern, Baldvin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Digital långtidsbevaring hos arkiv i Lund}},
  year         = {{2005}},
}