Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Brasiliens handelsutveckling: en studie av dess exportboom inom jordbrukssektorn

Folkesson, Anna and Hultén, Håkan (2006)
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Rikliga naturtillgångar och bördig jord gör Brasilien till ett land med mycket bra förutsättningar för jordbruk. Dess totala odlade area överskrids endast av Australien, Kina och USA. Under senare tid har landet genomgått flera betydande handelsliberaliseringar och övergått från importsubstitution till en mer exportorienterad policy. Från och med 1990-talet har Brasilien ökat sin export inom jordbrukssektorn och på senare tid har exporttillväxten varit så pass hög att den kan liknas vid en exportboom. Syftet med denna uppsats är att undersöka Brasiliens senaste exportutveckling och dess komparativa fördelar i deras främsta exportprodukter inom jordbrukssektorn. Vidare undersöks hur de komparativa fördelarna för dessa exportvaror har... (More)
Rikliga naturtillgångar och bördig jord gör Brasilien till ett land med mycket bra förutsättningar för jordbruk. Dess totala odlade area överskrids endast av Australien, Kina och USA. Under senare tid har landet genomgått flera betydande handelsliberaliseringar och övergått från importsubstitution till en mer exportorienterad policy. Från och med 1990-talet har Brasilien ökat sin export inom jordbrukssektorn och på senare tid har exporttillväxten varit så pass hög att den kan liknas vid en exportboom. Syftet med denna uppsats är att undersöka Brasiliens senaste exportutveckling och dess komparativa fördelar i deras främsta exportprodukter inom jordbrukssektorn. Vidare undersöks hur de komparativa fördelarna för dessa exportvaror har utvecklats under perioden 1990 - 2002 samt vilka handelsliberaliserande åtgärder som kan ha påverkat utvecklingen. Brasiliens komparativa fördelar räknas ut med hjälp av Balassas mått. De resultat som har uppnåtts bekräftar att Brasilien har komparativa fördelar inom de jordbruksprodukter vilka landet exporterar mest framgångsrikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1336081,
  abstract     = {{Rikliga naturtillgångar och bördig jord gör Brasilien till ett land med mycket bra förutsättningar för jordbruk. Dess totala odlade area överskrids endast av Australien, Kina och USA. Under senare tid har landet genomgått flera betydande handelsliberaliseringar och övergått från importsubstitution till en mer exportorienterad policy. Från och med 1990-talet har Brasilien ökat sin export inom jordbrukssektorn och på senare tid har exporttillväxten varit så pass hög att den kan liknas vid en exportboom. Syftet med denna uppsats är att undersöka Brasiliens senaste exportutveckling och dess komparativa fördelar i deras främsta exportprodukter inom jordbrukssektorn. Vidare undersöks hur de komparativa fördelarna för dessa exportvaror har utvecklats under perioden 1990 - 2002 samt vilka handelsliberaliserande åtgärder som kan ha påverkat utvecklingen. Brasiliens komparativa fördelar räknas ut med hjälp av Balassas mått. De resultat som har uppnåtts bekräftar att Brasilien har komparativa fördelar inom de jordbruksprodukter vilka landet exporterar mest framgångsrikt.}},
  author       = {{Folkesson, Anna and Hultén, Håkan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Brasiliens handelsutveckling: en studie av dess exportboom inom jordbrukssektorn}},
  year         = {{2006}},
}