Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kriminalisering - ett effektivt kartellbekämpningsmedel?

Paulsson, Johanna and Aghaee, Maral (2005)
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att utreda den föreslagna kriminaliseringens effekt på Sveriges nuvarande eftergiftsprogram samt undersöka dess effektivitet trots avsaknad av ett kronvittnesförfarande. Vidare avser uppsatsen att undersöka om kriminaliseringens effekter kan påverkas. För att utröna kriminaliseringens effekter har VD: n få en central roll i uppsatsens modell, då det endast är han som berörs av ett individuellt straffansvar och ej företaget i sig. För att utreda syftet har författarna nyttjat spelteori samt studerat det inträdesbeslut VD:n står inför. Resultatet påvisade att det är ej möjligt att införa ett kriminaliseringsförfarande, som förvisso ökar den avskräckande effekten, utan att samtidigt delvis äventyra... (More)
Syftet med uppsatsen är att utreda den föreslagna kriminaliseringens effekt på Sveriges nuvarande eftergiftsprogram samt undersöka dess effektivitet trots avsaknad av ett kronvittnesförfarande. Vidare avser uppsatsen att undersöka om kriminaliseringens effekter kan påverkas. För att utröna kriminaliseringens effekter har VD: n få en central roll i uppsatsens modell, då det endast är han som berörs av ett individuellt straffansvar och ej företaget i sig. För att utreda syftet har författarna nyttjat spelteori samt studerat det inträdesbeslut VD:n står inför. Resultatet påvisade att det är ej möjligt att införa ett kriminaliseringsförfarande, som förvisso ökar den avskräckande effekten, utan att samtidigt delvis äventyra eftergiftsprogrammets angivareffekt. Avkall måste således göras på en effekt till fördel för en annan. I samtliga förfaranden återfinns två jämvikter: en där kartellen fortgår samt en där kartellen bryts av ett gemensamt avslöjande. Konkurrensverket och företagen kan, i vissa fall, påverka företagsrepresentantens inträdes- och avslöjningsbeslut. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1338562,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att utreda den föreslagna kriminaliseringens effekt på Sveriges nuvarande eftergiftsprogram samt undersöka dess effektivitet trots avsaknad av ett kronvittnesförfarande. Vidare avser uppsatsen att undersöka om kriminaliseringens effekter kan påverkas. För att utröna kriminaliseringens effekter har VD: n få en central roll i uppsatsens modell, då det endast är han som berörs av ett individuellt straffansvar och ej företaget i sig. För att utreda syftet har författarna nyttjat spelteori samt studerat det inträdesbeslut VD:n står inför. Resultatet påvisade att det är ej möjligt att införa ett kriminaliseringsförfarande, som förvisso ökar den avskräckande effekten, utan att samtidigt delvis äventyra eftergiftsprogrammets angivareffekt. Avkall måste således göras på en effekt till fördel för en annan. I samtliga förfaranden återfinns två jämvikter: en där kartellen fortgår samt en där kartellen bryts av ett gemensamt avslöjande. Konkurrensverket och företagen kan, i vissa fall, påverka företagsrepresentantens inträdes- och avslöjningsbeslut.}},
  author       = {{Paulsson, Johanna and Aghaee, Maral}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kriminalisering - ett effektivt kartellbekämpningsmedel?}},
  year         = {{2005}},
}