Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fredsprocessen i Burundi - En studie av power-sharing som konfliktlösningsmetod

Kristoffersson, Daniel LU (2009) FKVK01 20091
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Det finns två varianter av power-sharing; en som strikt belyser en politisk representation av etniciteter i pluralistiska samhällen; den andra är extensivare i sitt utförande då den inrymmer fler statliga dimensioner; politiska, territoriella, ekonomiska och militära. Med hjälp av dessa kontrasteras tre olika fredsavtal i Burundi som alla i varierande grad innehåller power-sharing. Utfallet i dessa avtal skiljer sig åt, varför jag ämnar se vilka förklaringar de olika teorierna om power-sharing kan ge. Uppsatsen framlägger även behovet av att inkludera rebellgrupper i fredsavtal, vilket jag menar har en bidragande effekt till att fredsavtal har förmågan att implementeras. Jag menar att den extensivare varianten skapar en säkrare miljö i... (More)
Det finns två varianter av power-sharing; en som strikt belyser en politisk representation av etniciteter i pluralistiska samhällen; den andra är extensivare i sitt utförande då den inrymmer fler statliga dimensioner; politiska, territoriella, ekonomiska och militära. Med hjälp av dessa kontrasteras tre olika fredsavtal i Burundi som alla i varierande grad innehåller power-sharing. Utfallet i dessa avtal skiljer sig åt, varför jag ämnar se vilka förklaringar de olika teorierna om power-sharing kan ge. Uppsatsen framlägger även behovet av att inkludera rebellgrupper i fredsavtal, vilket jag menar har en bidragande effekt till att fredsavtal har förmågan att implementeras. Jag menar att den extensivare varianten skapar en säkrare miljö i vilken fredsavtal och fredsprocesser kan verka. Anledningen är att varianten syftar till att inom fler dimensioner minimera osäkerhetsmoment som parter ställs inför vid förhandlingar. Om parterna i förhandlingar på förhand vet dessa förutsättningar kan en säkrare relation dem emellan inledas genom att de tydligare ser varandras intentioner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kristoffersson, Daniel LU
supervisor
organization
course
FKVK01 20091
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
inklusion av rebeller i fredsavtal., Power-sharing, etnicitet, säkerhet, Burundi
language
Swedish
id
1459433
date added to LUP
2009-09-21 08:20:47
date last changed
2015-12-14 13:34:37
@misc{1459433,
  abstract     = {{Det finns två varianter av power-sharing; en som strikt belyser en politisk representation av etniciteter i pluralistiska samhällen; den andra är extensivare i sitt utförande då den inrymmer fler statliga dimensioner; politiska, territoriella, ekonomiska och militära. Med hjälp av dessa kontrasteras tre olika fredsavtal i Burundi som alla i varierande grad innehåller power-sharing. Utfallet i dessa avtal skiljer sig åt, varför jag ämnar se vilka förklaringar de olika teorierna om power-sharing kan ge. Uppsatsen framlägger även behovet av att inkludera rebellgrupper i fredsavtal, vilket jag menar har en bidragande effekt till att fredsavtal har förmågan att implementeras. Jag menar att den extensivare varianten skapar en säkrare miljö i vilken fredsavtal och fredsprocesser kan verka. Anledningen är att varianten syftar till att inom fler dimensioner minimera osäkerhetsmoment som parter ställs inför vid förhandlingar. Om parterna i förhandlingar på förhand vet dessa förutsättningar kan en säkrare relation dem emellan inledas genom att de tydligare ser varandras intentioner.}},
  author       = {{Kristoffersson, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fredsprocessen i Burundi - En studie av power-sharing som konfliktlösningsmetod}},
  year         = {{2009}},
}