Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användarnas acceptans av en ny e-handelsportal

Holmberg, Sofia and Persson, Anna (2009)
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Uppsatsen fokuserar på acceptans och användbarhet av en ny e-handelsportal. Syftet med studien är att, utifrån ett användbarhetsorienterat fokus, definiera de faktorer som av användarna upplevt som underlättande vid implementering av ett nytt IS. Det centrala i uppsatsen hur användarna uppfattar förändringen och hur de accepterar den nya e-handelsportalen. Den empiriska undersökningen är gjord genom en enkät som skickades ut till användarna, samt en semistrukturerad intervju med en av delprojektledarna. Beslutet om att införa en ny e-handelsportal togs åt användarna och de måste använda portalen för att kunna beställa varor till sin verksamhet. Användarna accepterar en ny e-handelsportal genom att de redan innan förändringen har en positiv... (More)
Uppsatsen fokuserar på acceptans och användbarhet av en ny e-handelsportal. Syftet med studien är att, utifrån ett användbarhetsorienterat fokus, definiera de faktorer som av användarna upplevt som underlättande vid implementering av ett nytt IS. Det centrala i uppsatsen hur användarna uppfattar förändringen och hur de accepterar den nya e-handelsportalen. Den empiriska undersökningen är gjord genom en enkät som skickades ut till användarna, samt en semistrukturerad intervju med en av delprojektledarna. Beslutet om att införa en ny e-handelsportal togs åt användarna och de måste använda portalen för att kunna beställa varor till sin verksamhet. Användarna accepterar en ny e-handelsportal genom att de redan innan förändringen har en positiv inställning och förväntar sig att det ska bli bättre att utföra arbetet. I det här fallet är användarnas inställning till förändringen ljummen då det totala genomsnittet ligger på 3,19, på skalan 1-5.
Resultatet av undersökningen visar vidare att följande faktorer anses vara underlättande för användarna; leverantörens och kundens positiva inställning till införandet av den ny e-handelsportalen, utbildning och användarnas egen förmåga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Holmberg, Sofia and Persson, Anna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
användbarhet, användare, acceptans, användarvänlighet, TAM, Technology Acceptance Model, e-handelsportal, Informatics, systems theory, Informatik, systemteori
language
Swedish
id
1478668
date added to LUP
2009-09-10 00:00:00
date last changed
2010-08-03 10:52:47
@misc{1478668,
  abstract     = {{Uppsatsen fokuserar på acceptans och användbarhet av en ny e-handelsportal. Syftet med studien är att, utifrån ett användbarhetsorienterat fokus, definiera de faktorer som av användarna upplevt som underlättande vid implementering av ett nytt IS. Det centrala i uppsatsen hur användarna uppfattar förändringen och hur de accepterar den nya e-handelsportalen. Den empiriska undersökningen är gjord genom en enkät som skickades ut till användarna, samt en semistrukturerad intervju med en av delprojektledarna. Beslutet om att införa en ny e-handelsportal togs åt användarna och de måste använda portalen för att kunna beställa varor till sin verksamhet. Användarna accepterar en ny e-handelsportal genom att de redan innan förändringen har en positiv inställning och förväntar sig att det ska bli bättre att utföra arbetet. I det här fallet är användarnas inställning till förändringen ljummen då det totala genomsnittet ligger på 3,19, på skalan 1-5.
Resultatet av undersökningen visar vidare att följande faktorer anses vara underlättande för användarna; leverantörens och kundens positiva inställning till införandet av den ny e-handelsportalen, utbildning och användarnas egen förmåga.}},
  author       = {{Holmberg, Sofia and Persson, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användarnas acceptans av en ny e-handelsportal}},
  year         = {{2009}},
}