Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Building Information Modeling - Förstudie om hur BIM kan effektivisera bygglovsprocessen

Touman, Hanie and Jassim, Salam (2010)
Civil Engineering - Architecture (BSc)
Abstract (Swedish)
Detta examensarbete handlar om att effektivisera bygglovsprocessen genom användandet av en BIM istället för dagens pappershandlingar vid ansökan om bygglovstillstånd. För byggåtgärder som nybyggnation, tillbyggnad eller en förändring av byggnadens utseende eller användningsområde krävs särskilt tillstånd. Detta tillstånd benämns bygglov. Ansökan om bygglov för byggnation skickas till byggnadsnämnden i den kommun byggåtgärden skall utföras. Om lov ges eller ej grundas på gällande lagar och bestämmelser samt respektive kommuns krav och beslut. Huvuddelen av dessa krav och beslut finns samlade i en detaljplan som beskriver hur mark- och vattenområde får användas vid byggnation inom det område där planen gäller. BIM står för Building... (More)
Detta examensarbete handlar om att effektivisera bygglovsprocessen genom användandet av en BIM istället för dagens pappershandlingar vid ansökan om bygglovstillstånd. För byggåtgärder som nybyggnation, tillbyggnad eller en förändring av byggnadens utseende eller användningsområde krävs särskilt tillstånd. Detta tillstånd benämns bygglov. Ansökan om bygglov för byggnation skickas till byggnadsnämnden i den kommun byggåtgärden skall utföras. Om lov ges eller ej grundas på gällande lagar och bestämmelser samt respektive kommuns krav och beslut. Huvuddelen av dessa krav och beslut finns samlade i en detaljplan som beskriver hur mark- och vattenområde får användas vid byggnation inom det område där planen gäller. BIM står för Building Information Modeling/Model (byggnads informations modellering och hantering). Detta är en digital representation av en byggnad i 3D som kan användas under hela byggnadens livscykel. Fördelarna med BIM är många men det finns även en del svårigheter som man måste överkomma, där den största svårigheten är den höga kostnaden vid införandet av BIM. Resultatet av examensarbetet redovisas i form av ett exempel, där vi simulerar en bygglovsansökan med hjälp av en BIM. I det resulterande exemplet belyser vi fördelarna med detta sätt att ansöka om bygglov. Vi redogör också för vad som måste göras för att denna metod ska förverkligas i Sverige. När det gäller bygglovsprocessen anser vi att införandet av BIM innebär stora fördelar i form av att mindre fel görs i den slutgiltiga inlämningen till bygglovshandläggaren. Detta resulterar i en kortare handläggningstid och därmed en kostnadsbesparing. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Touman, Hanie and Jassim, Salam
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bim, corenet, ifc, 3d-modellering, bygglov, e-tjänst
language
Swedish
id
1614832
date added to LUP
2010-06-12 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:11:24
@misc{1614832,
  abstract     = {{Detta examensarbete handlar om att effektivisera bygglovsprocessen genom användandet av en BIM istället för dagens pappershandlingar vid ansökan om bygglovstillstånd. För byggåtgärder som nybyggnation, tillbyggnad eller en förändring av byggnadens utseende eller användningsområde krävs särskilt tillstånd. Detta tillstånd benämns bygglov. Ansökan om bygglov för byggnation skickas till byggnadsnämnden i den kommun byggåtgärden skall utföras. Om lov ges eller ej grundas på gällande lagar och bestämmelser samt respektive kommuns krav och beslut. Huvuddelen av dessa krav och beslut finns samlade i en detaljplan som beskriver hur mark- och vattenområde får användas vid byggnation inom det område där planen gäller. BIM står för Building Information Modeling/Model (byggnads informations modellering och hantering). Detta är en digital representation av en byggnad i 3D som kan användas under hela byggnadens livscykel. Fördelarna med BIM är många men det finns även en del svårigheter som man måste överkomma, där den största svårigheten är den höga kostnaden vid införandet av BIM. Resultatet av examensarbetet redovisas i form av ett exempel, där vi simulerar en bygglovsansökan med hjälp av en BIM. I det resulterande exemplet belyser vi fördelarna med detta sätt att ansöka om bygglov. Vi redogör också för vad som måste göras för att denna metod ska förverkligas i Sverige. När det gäller bygglovsprocessen anser vi att införandet av BIM innebär stora fördelar i form av att mindre fel görs i den slutgiltiga inlämningen till bygglovshandläggaren. Detta resulterar i en kortare handläggningstid och därmed en kostnadsbesparing.}},
  author       = {{Touman, Hanie and Jassim, Salam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Building Information Modeling - Förstudie om hur BIM kan effektivisera bygglovsprocessen}},
  year         = {{2010}},
}