Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Betydelsen av bildterapi för personer med psykisk ohälsa

Gustafsson, Jessica and Thell, Therese (2010) ATPK65 20102
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Syftet med studien var att undersöka betydelsen av individuell bildterapi för personer med psykisk ohälsa ledd av arbetsterapeut med bildterapeutisk vidareutbildning. En kvalitativ ansats användes för att besvara syftet där en semistrukturerad intervjuguide användes. Åtta kvinnor intervjuades. Metoden innehållsanalys användes för att analysera insamlad data och resulterade i fem huvudrubriker och sex underrubriker. Resultatet visade att bildterapi kan ha en social påverkan, konkretisera problem, utgöra grund för projektion av tankar och känslor, möjliggöra bearbetning av upplevelser samt ha påverkan i vardagen gällande olika livsstilsförändringar. Negativa aspekter belystes också i resultatet. Majoriteten av informanterna ansåg att... (More)
Syftet med studien var att undersöka betydelsen av individuell bildterapi för personer med psykisk ohälsa ledd av arbetsterapeut med bildterapeutisk vidareutbildning. En kvalitativ ansats användes för att besvara syftet där en semistrukturerad intervjuguide användes. Åtta kvinnor intervjuades. Metoden innehållsanalys användes för att analysera insamlad data och resulterade i fem huvudrubriker och sex underrubriker. Resultatet visade att bildterapi kan ha en social påverkan, konkretisera problem, utgöra grund för projektion av tankar och känslor, möjliggöra bearbetning av upplevelser samt ha påverkan i vardagen gällande olika livsstilsförändringar. Negativa aspekter belystes också i resultatet. Majoriteten av informanterna ansåg att bildterapin hade hjälpt dem och att det är en bra form av terapi som skulle kunna hjälpa många fler att komma närmre sina känslor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gustafsson, Jessica and Thell, Therese
supervisor
organization
course
ATPK65 20102
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Psykisk ohälsa, bildterapi, arbetsterapi, aktivitet
language
Swedish
id
1951787
date added to LUP
2011-05-12 09:53:44
date last changed
2015-12-14 13:22:03
@misc{1951787,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka betydelsen av individuell bildterapi för personer med psykisk ohälsa ledd av arbetsterapeut med bildterapeutisk vidareutbildning. En kvalitativ ansats användes för att besvara syftet där en semistrukturerad intervjuguide användes. Åtta kvinnor intervjuades. Metoden innehållsanalys användes för att analysera insamlad data och resulterade i fem huvudrubriker och sex underrubriker. Resultatet visade att bildterapi kan ha en social påverkan, konkretisera problem, utgöra grund för projektion av tankar och känslor, möjliggöra bearbetning av upplevelser samt ha påverkan i vardagen gällande olika livsstilsförändringar. Negativa aspekter belystes också i resultatet. Majoriteten av informanterna ansåg att bildterapin hade hjälpt dem och att det är en bra form av terapi som skulle kunna hjälpa många fler att komma närmre sina känslor.}},
  author       = {{Gustafsson, Jessica and Thell, Therese}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Betydelsen av bildterapi för personer med psykisk ohälsa}},
  year         = {{2010}},
}