Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postmodern bekännelse: Hot eller möjlighet?

Eriksson, Maria LU (2012) TEOK51 20121
Centre for Theology and Religious Studies
Abstract (Swedish)
I vår samtid möter vi ibland påståendet att den kristna förkunnelsen har blivit urvattnad och ytlig för att passa så många som möjligt, och att det i sin tur leder till en tro utan substans. Denna uppsats har som syfte att bemöta om det finns ett underlag för påståendet genom att göra en nutida teologisk och religionsfilosofisk analys av begreppen tro och religion. Analysen av ovan begrepp visar på att tro och religion kan förstås som ett förhållningssätt till livet. För att förkunnelsen ska kunna möta denna tolkning pekar uppsatsen på språkets betydelse i förkunnelsen, för att inte budskapet ska uppfattas som urvattnad. I uppsatsen görs även en tolkning av begreppen sekularisering och postsekularism, en tolkning som ger en mer nyanserad... (More)
I vår samtid möter vi ibland påståendet att den kristna förkunnelsen har blivit urvattnad och ytlig för att passa så många som möjligt, och att det i sin tur leder till en tro utan substans. Denna uppsats har som syfte att bemöta om det finns ett underlag för påståendet genom att göra en nutida teologisk och religionsfilosofisk analys av begreppen tro och religion. Analysen av ovan begrepp visar på att tro och religion kan förstås som ett förhållningssätt till livet. För att förkunnelsen ska kunna möta denna tolkning pekar uppsatsen på språkets betydelse i förkunnelsen, för att inte budskapet ska uppfattas som urvattnad. I uppsatsen görs även en tolkning av begreppen sekularisering och postsekularism, en tolkning som ger en mer nyanserad bild av påståendet att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Maria LU
supervisor
organization
course
TEOK51 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
religion, Tro, sekularisering, postsekularism
language
Swedish
id
2596985
date added to LUP
2012-05-31 09:57:59
date last changed
2012-05-31 09:57:59
@misc{2596985,
  abstract     = {{I vår samtid möter vi ibland påståendet att den kristna förkunnelsen har blivit urvattnad och ytlig för att passa så många som möjligt, och att det i sin tur leder till en tro utan substans. Denna uppsats har som syfte att bemöta om det finns ett underlag för påståendet genom att göra en nutida teologisk och religionsfilosofisk analys av begreppen tro och religion. Analysen av ovan begrepp visar på att tro och religion kan förstås som ett förhållningssätt till livet. För att förkunnelsen ska kunna möta denna tolkning pekar uppsatsen på språkets betydelse i förkunnelsen, för att inte budskapet ska uppfattas som urvattnad. I uppsatsen görs även en tolkning av begreppen sekularisering och postsekularism, en tolkning som ger en mer nyanserad bild av påståendet att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder.}},
  author       = {{Eriksson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postmodern bekännelse: Hot eller möjlighet?}},
  year         = {{2012}},
}