Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gränssnittsdesign för appar till smarta mobiltelefoner – Principer för användbarhet

Aknouche, Lamine LU ; Claesson, Johan LU and Ekstrand, Johannes LU (2012) SYSK02 20121
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
De senaste åren har funktionaliteten för mobiltelefoner förändrats avsevärt. En ny kategori av enheter, så kallade smarta mobiltelefoner, har flyttat mobiltelefonens användningsområde allt närmre persondatorer. Detta inte minst genom att erbjuda möjligheter för tredje part att utveckla egna applikationer, appar, för plattformen. Tidigare har designprinciper använts för att vägleda utvecklare av andra teknologiska artefakter, däribland persondatorer. Denna undersökning har sökt fastställa huruvida etablerade designprinciper inom människa-dator-interaktion även är relevanta vid utveckling av gränssnitt för appar till smarta mobiltelefoner samt i vilken mån dessa påverkar användbarheten för sådana appar. Genom att olika designprinciper... (More)
De senaste åren har funktionaliteten för mobiltelefoner förändrats avsevärt. En ny kategori av enheter, så kallade smarta mobiltelefoner, har flyttat mobiltelefonens användningsområde allt närmre persondatorer. Detta inte minst genom att erbjuda möjligheter för tredje part att utveckla egna applikationer, appar, för plattformen. Tidigare har designprinciper använts för att vägleda utvecklare av andra teknologiska artefakter, däribland persondatorer. Denna undersökning har sökt fastställa huruvida etablerade designprinciper inom människa-dator-interaktion även är relevanta vid utveckling av gränssnitt för appar till smarta mobiltelefoner samt i vilken mån dessa påverkar användbarheten för sådana appar. Genom att olika designprinciper relaterades till smarta mobiltelefoners särdrag framställdes hypoteser uttryckta i form av krav som ställs vid utformning av användarvänliga gränssnitt för appar till smarta mobiltelefoner. Hypotesernas giltighet prövades sedan genom en enkätundersökning. Resultatet indikerade att en majoritet av designprinciperna förhöjer användbarheten för appar, samtidigt framkom att ett fåtal mer kan betraktas som hygienfaktorer. Vidare tyder resultatet på att somliga designprinciper redan åtföljs medan andra inte tycks beaktas i tillräcklig utsträckning. De designprinciper som diskuteras i denna undersökning kan således vara intressanta att ta hänsyn till vid utveckling av appar till smarta mobiltelefoner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Aknouche, Lamine LU ; Claesson, Johan LU and Ekstrand, Johannes LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Smarta mobiltelefoner, smartphones, appar, användargränssnitt, designprinciper
report number
INF12-020
language
Swedish
id
2734090
date added to LUP
2012-06-18 10:15:41
date last changed
2012-06-18 10:15:41
@misc{2734090,
  abstract     = {{De senaste åren har funktionaliteten för mobiltelefoner förändrats avsevärt. En ny kategori av enheter, så kallade smarta mobiltelefoner, har flyttat mobiltelefonens användningsområde allt närmre persondatorer. Detta inte minst genom att erbjuda möjligheter för tredje part att utveckla egna applikationer, appar, för plattformen. Tidigare har designprinciper använts för att vägleda utvecklare av andra teknologiska artefakter, däribland persondatorer. Denna undersökning har sökt fastställa huruvida etablerade designprinciper inom människa-dator-interaktion även är relevanta vid utveckling av gränssnitt för appar till smarta mobiltelefoner samt i vilken mån dessa påverkar användbarheten för sådana appar. Genom att olika designprinciper relaterades till smarta mobiltelefoners särdrag framställdes hypoteser uttryckta i form av krav som ställs vid utformning av användarvänliga gränssnitt för appar till smarta mobiltelefoner. Hypotesernas giltighet prövades sedan genom en enkätundersökning. Resultatet indikerade att en majoritet av designprinciperna förhöjer användbarheten för appar, samtidigt framkom att ett fåtal mer kan betraktas som hygienfaktorer. Vidare tyder resultatet på att somliga designprinciper redan åtföljs medan andra inte tycks beaktas i tillräcklig utsträckning. De designprinciper som diskuteras i denna undersökning kan således vara intressanta att ta hänsyn till vid utveckling av appar till smarta mobiltelefoner.}},
  author       = {{Aknouche, Lamine and Claesson, Johan and Ekstrand, Johannes}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Gränssnittsdesign för appar till smarta mobiltelefoner – Principer för användbarhet}},
  year         = {{2012}},
}