Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mediekoncentration i Sverige - En normativ argumentation för behovet av motverkande åtgärder

Klahr, Martin LU (2012) STVA21 20122
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Mediemarknaden i Sverige har förändrats mycket de senaste decennierna och där har en ökad marknadsorientering spelat en stor roll. Under samma tid har också ägarkoncentrationen inom media ökat. En fungerande media spelar en viktig roll i en demokrati och mediekoncentration anses från de flesta håll ha negativa konsekvenser på mediemarknaden. Mångfalden samt yttrandefriheten skadas och i förlängningen även demokratin. Den här uppsatsen tar upp argument för en minskning av ägarkoncentrationen, vilka åtgärder som finns att tillgå för att åstadkomma detta samt vilka invändningar som finns mot argumenten och de eventuella åtgärderna. Utifrån en normativ metod, normativ analys i egentlig mening, och med utgångspunkt i värdet mångfald inom media... (More)
Mediemarknaden i Sverige har förändrats mycket de senaste decennierna och där har en ökad marknadsorientering spelat en stor roll. Under samma tid har också ägarkoncentrationen inom media ökat. En fungerande media spelar en viktig roll i en demokrati och mediekoncentration anses från de flesta håll ha negativa konsekvenser på mediemarknaden. Mångfalden samt yttrandefriheten skadas och i förlängningen även demokratin. Den här uppsatsen tar upp argument för en minskning av ägarkoncentrationen, vilka åtgärder som finns att tillgå för att åstadkomma detta samt vilka invändningar som finns mot argumenten och de eventuella åtgärderna. Utifrån en normativ metod, normativ analys i egentlig mening, och med utgångspunkt i värdet mångfald inom media argumenteras för att åtgärder behövs för att hindra mediekoncentrationens utveckling i Sverige. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Klahr, Martin LU
supervisor
organization
course
STVA21 20122
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Sverige, mediekoncentration, mångfald, demokrati, normativ analys i egentlig mening
language
Swedish
id
3158902
date added to LUP
2012-11-26 10:56:41
date last changed
2012-11-26 10:56:41
@misc{3158902,
  abstract     = {{Mediemarknaden i Sverige har förändrats mycket de senaste decennierna och där har en ökad marknadsorientering spelat en stor roll. Under samma tid har också ägarkoncentrationen inom media ökat. En fungerande media spelar en viktig roll i en demokrati och mediekoncentration anses från de flesta håll ha negativa konsekvenser på mediemarknaden. Mångfalden samt yttrandefriheten skadas och i förlängningen även demokratin. Den här uppsatsen tar upp argument för en minskning av ägarkoncentrationen, vilka åtgärder som finns att tillgå för att åstadkomma detta samt vilka invändningar som finns mot argumenten och de eventuella åtgärderna. Utifrån en normativ metod, normativ analys i egentlig mening, och med utgångspunkt i värdet mångfald inom media argumenteras för att åtgärder behövs för att hindra mediekoncentrationens utveckling i Sverige.}},
  author       = {{Klahr, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mediekoncentration i Sverige - En normativ argumentation för behovet av motverkande åtgärder}},
  year         = {{2012}},
}