Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Närhet i dold jag-berättelse

Smith, Axel LU (2014) FFSK10 20132
Creative Writing Program
Abstract (Swedish)
En vanlig uppfattning är att läsaren kommer närmare huvudkaraktären i texter med förstapersonsperspektiv än i tredjeperson. Uppsatsen resonerar kring vilka berättartekniska metoder som är orsak till denna ståndpunkt, och om dessa går att använde även för att komma nära huvudkaraktären i tredjeperson. Metoderna analyseras genom textexempel både från det egna bokprojektet, som handlar om schackvärlden, och romaner med samma tema.
Slutsatsen är att om texten skrivs som en dold jag-berättelse finns det inte något hinder för att använda samma metoder. Med ”dold” menas en text som är så lik en jag-berättelse som möjligt, utöver att pronomen ändrats till tredjeperson.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Smith, Axel LU
supervisor
organization
alternative title
Om att komma nära huvudkaraktären genom att gestalta i oreflekterat tredjepersonsperspektiv
course
FFSK10 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Dold jag-berättelse Perspektiv Tredjeperson Berättartekniska metoder Huvudhoppande Headhopping Fokalisator Författarskola Schack
language
Swedish
id
4255663
date added to LUP
2014-01-29 08:25:13
date last changed
2014-01-29 08:25:13
@misc{4255663,
  abstract     = {{En vanlig uppfattning är att läsaren kommer närmare huvudkaraktären i texter med förstapersonsperspektiv än i tredjeperson. Uppsatsen resonerar kring vilka berättartekniska metoder som är orsak till denna ståndpunkt, och om dessa går att använde även för att komma nära huvudkaraktären i tredjeperson. Metoderna analyseras genom textexempel både från det egna bokprojektet, som handlar om schackvärlden, och romaner med samma tema.
Slutsatsen är att om texten skrivs som en dold jag-berättelse finns det inte något hinder för att använda samma metoder. Med ”dold” menas en text som är så lik en jag-berättelse som möjligt, utöver att pronomen ändrats till tredjeperson.}},
  author       = {{Smith, Axel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Närhet i dold jag-berättelse}},
  year         = {{2014}},
}