Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Normalisering av bristfälligt bemötande och fysiska skador inom den svenska förlossningsvården

Torén, Anna LU (2014) RÄSK02 20141
Department of Sociology of Law
Abstract (Swedish)
Detta arbete har som syfte att belysa hur bristfälligt bemötande och behandling av fysiska skador har normaliserats inom den svenska förlossningsvården. Det innebär samtidigt att belysa de argument som används för att marginalisera dessa skador. Åkommorna som berörs är både fysiska och psykiska. De kan vara i from av underlivsbristningar eller ett psykiskt lidande på grund av bristande information och bemötande från sjukvårdens personal. Att patienten inte har upplevt att hon fått vara delaktig i den behandling som rör henne och hennes egen kropp. Även att de frågor som ställts och den oro som uttryckts inte alltid bemötts med svar eller allvar. Arbetet fokuserar även på det rättsliga skydd som finns i Hälso-och sjukvårdslagen och som har... (More)
Detta arbete har som syfte att belysa hur bristfälligt bemötande och behandling av fysiska skador har normaliserats inom den svenska förlossningsvården. Det innebär samtidigt att belysa de argument som används för att marginalisera dessa skador. Åkommorna som berörs är både fysiska och psykiska. De kan vara i from av underlivsbristningar eller ett psykiskt lidande på grund av bristande information och bemötande från sjukvårdens personal. Att patienten inte har upplevt att hon fått vara delaktig i den behandling som rör henne och hennes egen kropp. Även att de frågor som ställts och den oro som uttryckts inte alltid bemötts med svar eller allvar. Arbetet fokuserar även på det rättsliga skydd som finns i Hälso-och sjukvårdslagen och som har till syfte att garantera alla människor en likvärdig vård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Torén, Anna LU
supervisor
organization
course
RÄSK02 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Patientsäkerhet, Förlossningsvård, Vårdskada, Makt, Feminism, Kvinnor, Förlossning, Rättssociologi, Normer
language
Swedish
id
4646797
date added to LUP
2014-09-23 15:14:20
date last changed
2014-09-23 15:14:20
@misc{4646797,
  abstract     = {{Detta arbete har som syfte att belysa hur bristfälligt bemötande och behandling av fysiska skador har normaliserats inom den svenska förlossningsvården. Det innebär samtidigt att belysa de argument som används för att marginalisera dessa skador. Åkommorna som berörs är både fysiska och psykiska. De kan vara i from av underlivsbristningar eller ett psykiskt lidande på grund av bristande information och bemötande från sjukvårdens personal. Att patienten inte har upplevt att hon fått vara delaktig i den behandling som rör henne och hennes egen kropp. Även att de frågor som ställts och den oro som uttryckts inte alltid bemötts med svar eller allvar. Arbetet fokuserar även på det rättsliga skydd som finns i Hälso-och sjukvårdslagen och som har till syfte att garantera alla människor en likvärdig vård.}},
  author       = {{Torén, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Normalisering av bristfälligt bemötande och fysiska skador inom den svenska förlossningsvården}},
  year         = {{2014}},
}