Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ungdomars attityd till cannabis. En intervjustudie av ungdomar som testat cannabis.

Löfgren, Caroline LU (2015) SOCK01 20142
Sociology
Abstract (Swedish)
Denna uppsats presenterar en intervjustudie kring ungdomar som testat cannabis och deras attityder gällande drogen. Intervjustudien har som syfte att utreda vilken attityd ungdomar har till cannabis och hur denna attityd har skapats och etablerats. Det empiriska materialet i studien är semistrukturerade intervjuer med fem ungdomar i åldrarna 16-20 år. Intervjuerna innehåller ett flertal argument som var genomgående hos intervjupersonerna. Bland annat framkommer inställningen att ”cannabis inte är en drog” att ”alla röker cannabis”, att ”cannabis är en lösning på många problem” samt att ”man dör inte av att röka cannabis”. Orsaken till varför många ungdomar börjar bruka cannabis kan hänvisas till nyfikenhet. Varför ungdomarna fortsätter... (More)
Denna uppsats presenterar en intervjustudie kring ungdomar som testat cannabis och deras attityder gällande drogen. Intervjustudien har som syfte att utreda vilken attityd ungdomar har till cannabis och hur denna attityd har skapats och etablerats. Det empiriska materialet i studien är semistrukturerade intervjuer med fem ungdomar i åldrarna 16-20 år. Intervjuerna innehåller ett flertal argument som var genomgående hos intervjupersonerna. Bland annat framkommer inställningen att ”cannabis inte är en drog” att ”alla röker cannabis”, att ”cannabis är en lösning på många problem” samt att ”man dör inte av att röka cannabis”. Orsaken till varför många ungdomar börjar bruka cannabis kan hänvisas till nyfikenhet. Varför ungdomarna fortsätter tycks bero på deras inställning till bruket. Intervjumaterialet är analyserat utifrån begreppen neutraliseringstekniker, accounts och interaktionsritualer. Teorier om social konstruktion som beskriver hur en attityd etableras i samspel mellan individer och i relation till samhället har även använts i analysen. Människor är sociala och då vissa drogvänliga argument och föreställningar figurerar i samhället formar det sannolikt deras attityder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Löfgren, Caroline LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20142
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
5156075
date added to LUP
2015-05-11 07:45:31
date last changed
2015-05-11 07:45:31
@misc{5156075,
  abstract     = {{Denna uppsats presenterar en intervjustudie kring ungdomar som testat cannabis och deras attityder gällande drogen. Intervjustudien har som syfte att utreda vilken attityd ungdomar har till cannabis och hur denna attityd har skapats och etablerats. Det empiriska materialet i studien är semistrukturerade intervjuer med fem ungdomar i åldrarna 16-20 år. Intervjuerna innehåller ett flertal argument som var genomgående hos intervjupersonerna. Bland annat framkommer inställningen att ”cannabis inte är en drog” att ”alla röker cannabis”, att ”cannabis är en lösning på många problem” samt att ”man dör inte av att röka cannabis”. Orsaken till varför många ungdomar börjar bruka cannabis kan hänvisas till nyfikenhet. Varför ungdomarna fortsätter tycks bero på deras inställning till bruket. Intervjumaterialet är analyserat utifrån begreppen neutraliseringstekniker, accounts och interaktionsritualer. Teorier om social konstruktion som beskriver hur en attityd etableras i samspel mellan individer och i relation till samhället har även använts i analysen. Människor är sociala och då vissa drogvänliga argument och föreställningar figurerar i samhället formar det sannolikt deras attityder.}},
  author       = {{Löfgren, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ungdomars attityd till cannabis. En intervjustudie av ungdomar som testat cannabis.}},
  year         = {{2015}},
}