Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Minusränta - reagerar vi olika?

Larsson, Julia LU and Turesson, Emmy LU (2015) NEKH01 20151
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Minusränta har blivit ett högaktuellt ämne i dagens ekonomiska situation runt om i världen. Denna uppsats undersöker hur låg ränta olika grupper i samhället är villiga att acceptera innan de övergår från bankkonton till andra spar- och investeringsalternativ. Syftet är att prognostisera hur grupperna kan tänkas reagera och agera till följd av införandet av en negativ inlåningsränta, samt vilka konsekvenser detta kan medföra för ekonomin. Enkät-undersökningen visade att den genomsnittliga lägsta accepterade räntenivån ligger mycket nära 0 %, med små avvikelser för olika samhällsgrupper. Framförallt framgår det att höginkomsttagare och pensionärer kräver en högre ränta, medan egenföretagare accepterar lägst ränta. Det faktiska beteendet i en... (More)
Minusränta har blivit ett högaktuellt ämne i dagens ekonomiska situation runt om i världen. Denna uppsats undersöker hur låg ränta olika grupper i samhället är villiga att acceptera innan de övergår från bankkonton till andra spar- och investeringsalternativ. Syftet är att prognostisera hur grupperna kan tänkas reagera och agera till följd av införandet av en negativ inlåningsränta, samt vilka konsekvenser detta kan medföra för ekonomin. Enkät-undersökningen visade att den genomsnittliga lägsta accepterade räntenivån ligger mycket nära 0 %, med små avvikelser för olika samhällsgrupper. Framförallt framgår det att höginkomsttagare och pensionärer kräver en högre ränta, medan egenföretagare accepterar lägst ränta. Det faktiska beteendet i en situation med minusränta beror dock på hur länge den förväntas vara samt hur lågt räntan sjunker. Utifrån genomförd regressionsanalys drogs slutsatsen att variablerna är signifikant gemensamt förklarande för den lägsta acceptabla räntenivån. Sett till individuella variabler var det främst erfarenhet kring finansiella investeringsalternativ och huruvida en individ har en avgift på sitt bankkonto som signifikant påverkade den lägsta acceptabla räntenivån. När det gäller alternativa investeringsformer vid en för låg ränta, föredrar majoriteten av respondenterna fonder och aktier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Julia LU and Turesson, Emmy LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
minusränta negativ inlåningsränta nollräntebarriär räntenivå styrränta
language
Swedish
id
5462841
date added to LUP
2015-06-30 15:26:40
date last changed
2015-06-30 15:26:40
@misc{5462841,
  abstract     = {{Minusränta har blivit ett högaktuellt ämne i dagens ekonomiska situation runt om i världen. Denna uppsats undersöker hur låg ränta olika grupper i samhället är villiga att acceptera innan de övergår från bankkonton till andra spar- och investeringsalternativ. Syftet är att prognostisera hur grupperna kan tänkas reagera och agera till följd av införandet av en negativ inlåningsränta, samt vilka konsekvenser detta kan medföra för ekonomin. Enkät-undersökningen visade att den genomsnittliga lägsta accepterade räntenivån ligger mycket nära 0 %, med små avvikelser för olika samhällsgrupper. Framförallt framgår det att höginkomsttagare och pensionärer kräver en högre ränta, medan egenföretagare accepterar lägst ränta. Det faktiska beteendet i en situation med minusränta beror dock på hur länge den förväntas vara samt hur lågt räntan sjunker. Utifrån genomförd regressionsanalys drogs slutsatsen att variablerna är signifikant gemensamt förklarande för den lägsta acceptabla räntenivån. Sett till individuella variabler var det främst erfarenhet kring finansiella investeringsalternativ och huruvida en individ har en avgift på sitt bankkonto som signifikant påverkade den lägsta acceptabla räntenivån. När det gäller alternativa investeringsformer vid en för låg ränta, föredrar majoriteten av respondenterna fonder och aktier.}},
  author       = {{Larsson, Julia and Turesson, Emmy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Minusränta - reagerar vi olika?}},
  year         = {{2015}},
}