Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

VMI-konceptet i teori och praktik

Storgren, Robin LU ; Lilja, Max and Tarland, Ludvig (2015) SYSK02 20151
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Vendor managed inventory (VMI) är ett processkoncept som innebär att olika aktörer samar-betar med varandra genom att dela information för att uppnå konkurrensfördelar som färre stockouts och stock ups, lägre lagernivåer samt högre försäljning. Syftet med denna studie är, genom att undersöka tre oberoende aktörer, kunna belysa vilka framgångsfaktorer och mål som beaktas för ett lyckat processkoncept samt hur detta kan ställas mot tidigare forskning inom ämnet. Utifrån tidigare forskning skapade vi en modell som utgjorde grunden till våra kvalitativa intervjuer. Modellen består av framgångsfaktorerna IT-system, informationsdel-ning, informationskvalitet och relation samt målen kostnadsreduktion, kontroll och service. Vårt resultat visar att... (More)
Vendor managed inventory (VMI) är ett processkoncept som innebär att olika aktörer samar-betar med varandra genom att dela information för att uppnå konkurrensfördelar som färre stockouts och stock ups, lägre lagernivåer samt högre försäljning. Syftet med denna studie är, genom att undersöka tre oberoende aktörer, kunna belysa vilka framgångsfaktorer och mål som beaktas för ett lyckat processkoncept samt hur detta kan ställas mot tidigare forskning inom ämnet. Utifrån tidigare forskning skapade vi en modell som utgjorde grunden till våra kvalitativa intervjuer. Modellen består av framgångsfaktorerna IT-system, informationsdel-ning, informationskvalitet och relation samt målen kostnadsreduktion, kontroll och service. Vårt resultat visar att teori och praktik stämmer överens samt att vi även identifierat diverse faktorer de olika aktörerna belyser beroende på position i deras SC. Vår slutsats visar att in-formationskvalitet är den viktigaste framgångsfaktorn då den sätter grunden för de övriga, medan IT-system sätter kvaliteten för samarbetet. Vi visar även i studien att aktörer både har förståelse för sina egna och partners mål, vilket vi kan bekräfta är centralt för att VMI-konceptet ska kunna generera positiv effekt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Storgren, Robin LU ; Lilja, Max and Tarland, Ludvig
supervisor
organization
alternative title
En studie om dess framgångsfaktorer och mål ur tre perspektiv
course
SYSK02 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
VMI, SCM, Framgångsfaktorer, Mål, Informationsdelning
report number
INF15-013
language
Swedish
id
5471937
date added to LUP
2015-07-01 14:14:08
date last changed
2015-07-01 14:14:08
@misc{5471937,
  abstract     = {{Vendor managed inventory (VMI) är ett processkoncept som innebär att olika aktörer samar-betar med varandra genom att dela information för att uppnå konkurrensfördelar som färre stockouts och stock ups, lägre lagernivåer samt högre försäljning. Syftet med denna studie är, genom att undersöka tre oberoende aktörer, kunna belysa vilka framgångsfaktorer och mål som beaktas för ett lyckat processkoncept samt hur detta kan ställas mot tidigare forskning inom ämnet. Utifrån tidigare forskning skapade vi en modell som utgjorde grunden till våra kvalitativa intervjuer. Modellen består av framgångsfaktorerna IT-system, informationsdel-ning, informationskvalitet och relation samt målen kostnadsreduktion, kontroll och service. Vårt resultat visar att teori och praktik stämmer överens samt att vi även identifierat diverse faktorer de olika aktörerna belyser beroende på position i deras SC. Vår slutsats visar att in-formationskvalitet är den viktigaste framgångsfaktorn då den sätter grunden för de övriga, medan IT-system sätter kvaliteten för samarbetet. Vi visar även i studien att aktörer både har förståelse för sina egna och partners mål, vilket vi kan bekräfta är centralt för att VMI-konceptet ska kunna generera positiv effekt.}},
  author       = {{Storgren, Robin and Lilja, Max and Tarland, Ludvig}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{VMI-konceptet i teori och praktik}},
  year         = {{2015}},
}