Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Diskursanalys av det svenska samförståndsavtalet om värdlandsstöd med Nato

Boris, Aina LU and Eng, Jonathan (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Propositionen om Samförståndsavtal om värdlandsstöd argumenterar för bakgrunden till, samt behovet av ett avtal mellan Nato och Sverige. En bred majoritet av Sveriges riksdag stod bakom propositionen när den röstades igenom. I denna uppsats problematiseras innehållet i propositionen med hjälp av en kritiskt feministisk diskursanalys. Utifrån Carol Bacchis modell What's the problem represented to be? - samt ytterligare operationella indikatorer som grundats i de feministiska teorier uppsatsen använder - ges ett kritiskt feministisk perspektiv på propositionen och dess innehåll. Propositionen ställs mot feministiska teorier kring militarism, nationsskapande, nationalism, hypermaskulinitet och statscentrism. Den här uppsatsen visar via det... (More)
Propositionen om Samförståndsavtal om värdlandsstöd argumenterar för bakgrunden till, samt behovet av ett avtal mellan Nato och Sverige. En bred majoritet av Sveriges riksdag stod bakom propositionen när den röstades igenom. I denna uppsats problematiseras innehållet i propositionen med hjälp av en kritiskt feministisk diskursanalys. Utifrån Carol Bacchis modell What's the problem represented to be? - samt ytterligare operationella indikatorer som grundats i de feministiska teorier uppsatsen använder - ges ett kritiskt feministisk perspektiv på propositionen och dess innehåll. Propositionen ställs mot feministiska teorier kring militarism, nationsskapande, nationalism, hypermaskulinitet och statscentrism. Den här uppsatsen visar via det feministiska perspektivet hur propositionen kan utgöra ett steg i en militariseringsprocess. Den problematiserar även kontexten som propositionen befinner sig inom och visar hur propositionen inte är kompatibel med den feministiska utrikespolitiken. Detta kan ses som en del av en militarisering och en tillbakagång historiskt sett i svensk försvarspolitik.



Antal ord: 9956 (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Boris, Aina LU and Eng, Jonathan
supervisor
organization
alternative title
Ett kritiskt feministiskt perspektiv
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Militarism, Samförståndsavtal om värdlandsstöd, Nato, Sverige, Genus, Nationsidentitet, Försvarspolitik, Säkerhet, Hypermaskulinitet.
language
Swedish
id
8896809
date added to LUP
2017-02-08 15:41:47
date last changed
2017-02-08 15:41:47
@misc{8896809,
  abstract     = {{Propositionen om Samförståndsavtal om värdlandsstöd argumenterar för bakgrunden till, samt behovet av ett avtal mellan Nato och Sverige. En bred majoritet av Sveriges riksdag stod bakom propositionen när den röstades igenom. I denna uppsats problematiseras innehållet i propositionen med hjälp av en kritiskt feministisk diskursanalys. Utifrån Carol Bacchis modell What's the problem represented to be? - samt ytterligare operationella indikatorer som grundats i de feministiska teorier uppsatsen använder - ges ett kritiskt feministisk perspektiv på propositionen och dess innehåll. Propositionen ställs mot feministiska teorier kring militarism, nationsskapande, nationalism, hypermaskulinitet och statscentrism. Den här uppsatsen visar via det feministiska perspektivet hur propositionen kan utgöra ett steg i en militariseringsprocess. Den problematiserar även kontexten som propositionen befinner sig inom och visar hur propositionen inte är kompatibel med den feministiska utrikespolitiken. Detta kan ses som en del av en militarisering och en tillbakagång historiskt sett i svensk försvarspolitik.



Antal ord: 9956}},
  author       = {{Boris, Aina and Eng, Jonathan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Diskursanalys av det svenska samförståndsavtalet om värdlandsstöd med Nato}},
  year         = {{2017}},
}