Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bland hippies och islamister - en analys av Miljöpartiets relation till islamismen

Nilsson, Daniella LU ; Norrman, Philip LU and Nymark, Alexander LU (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Under våren 2016 skakades Miljöpartiet av ett flertal politiska skandaler kopplade till uppdaganden om förtroendevalda med åsikter förknippade med djupt konservativa versioner av islam och hur miljöpartistiska politiker idkat samröre med företrädare för islamistiska organisationer.

I denna uppsats förklarar vi varför Miljöpartiet - ett parti som präglas av öppenhet och tolerans - tycks ha samverkat med ett flertal individer sympatiska till islamistiska värderingar. Detta görs genom att analysera Miljöpartiets ideologiska ståndpunkter mot bakgrund av tänkandet hos Leo Strauss och Allan Bloom. Dessa argumenterar för att ideal om öppenhet och tolerans som inte förankras i tron på universella värden banar väg för värderelativism och... (More)
Under våren 2016 skakades Miljöpartiet av ett flertal politiska skandaler kopplade till uppdaganden om förtroendevalda med åsikter förknippade med djupt konservativa versioner av islam och hur miljöpartistiska politiker idkat samröre med företrädare för islamistiska organisationer.

I denna uppsats förklarar vi varför Miljöpartiet - ett parti som präglas av öppenhet och tolerans - tycks ha samverkat med ett flertal individer sympatiska till islamistiska värderingar. Detta görs genom att analysera Miljöpartiets ideologiska ståndpunkter mot bakgrund av tänkandet hos Leo Strauss och Allan Bloom. Dessa argumenterar för att ideal om öppenhet och tolerans som inte förankras i tron på universella värden banar väg för värderelativism och intolerans. Utifrån denna teori har vi granskat Miljöpartiets partiprogram och ideologiska ställningstaganden hos miljöpartistiska väljare och kan konstatera att Miljöpartiet träffas av den straussianska kritiken varmed denna kan förklara islamismens inflytande över partiet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Daniella LU ; Norrman, Philip LU and Nymark, Alexander LU
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Miljöpartiet, tolerans, islamism, Leo Strauss, Allan Bloom
language
Swedish
id
8896834
date added to LUP
2017-02-08 16:00:31
date last changed
2017-02-08 16:00:31
@misc{8896834,
  abstract     = {{Under våren 2016 skakades Miljöpartiet av ett flertal politiska skandaler kopplade till uppdaganden om förtroendevalda med åsikter förknippade med djupt konservativa versioner av islam och hur miljöpartistiska politiker idkat samröre med företrädare för islamistiska organisationer. 

I denna uppsats förklarar vi varför Miljöpartiet - ett parti som präglas av öppenhet och tolerans - tycks ha samverkat med ett flertal individer sympatiska till islamistiska värderingar. Detta görs genom att analysera Miljöpartiets ideologiska ståndpunkter mot bakgrund av tänkandet hos Leo Strauss och Allan Bloom. Dessa argumenterar för att ideal om öppenhet och tolerans som inte förankras i tron på universella värden banar väg för värderelativism och intolerans. Utifrån denna teori har vi granskat Miljöpartiets partiprogram och ideologiska ställningstaganden hos miljöpartistiska väljare och kan konstatera att Miljöpartiet träffas av den straussianska kritiken varmed denna kan förklara islamismens inflytande över partiet.}},
  author       = {{Nilsson, Daniella and Norrman, Philip and Nymark, Alexander}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bland hippies och islamister - en analys av Miljöpartiets relation till islamismen}},
  year         = {{2017}},
}