Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En politiserad förvaltning - En studie av hur statens legitimitet påverkas

Steinwall, Miriam LU and Wannong, Johannes LU (2018) STVA22 20181
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats undersöker hur graden politisering av myndigheter kan påverka förvaltningens, och i förlängningen även statens, legitimitet. För att kunna hänga upp studien på något som är möjligt att granska har vi valt att studera utnämnandet av generaldirektörer till förvaltningsmyndigheter med enrådsstyrning. Då regeringen har makt att tillsätta generaldirektörer är det ofta här politiseringen av förvaltningen förekommer, och genom att använda sig av Dahlström och Niklassons operationalisering önskar vi undersöka hur vanligt förekommande det är med politiserade generaldirektörer för att försöka utröna om legitimitetsproblem kan komma därmed. Med Webers legal-byråkratiska modell som idealtyp visar våra undersökta myndigheter att den... (More)
Denna uppsats undersöker hur graden politisering av myndigheter kan påverka förvaltningens, och i förlängningen även statens, legitimitet. För att kunna hänga upp studien på något som är möjligt att granska har vi valt att studera utnämnandet av generaldirektörer till förvaltningsmyndigheter med enrådsstyrning. Då regeringen har makt att tillsätta generaldirektörer är det ofta här politiseringen av förvaltningen förekommer, och genom att använda sig av Dahlström och Niklassons operationalisering önskar vi undersöka hur vanligt förekommande det är med politiserade generaldirektörer för att försöka utröna om legitimitetsproblem kan komma därmed. Med Webers legal-byråkratiska modell som idealtyp visar våra undersökta myndigheter att den svenska förvaltningsmodellen inte avviker till den grad att det riskerar statens legitimitet. Det finns ändock en framtida risk att ha i åtanke. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Steinwall, Miriam LU and Wannong, Johannes LU
supervisor
organization
course
STVA22 20181
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
politisering, generaldirektör, myndighet, legitimitet, implementering
language
Swedish
id
8940158
date added to LUP
2018-10-24 16:49:25
date last changed
2019-01-16 09:43:42
@misc{8940158,
  abstract     = {{Denna uppsats undersöker hur graden politisering av myndigheter kan påverka förvaltningens, och i förlängningen även statens, legitimitet. För att kunna hänga upp studien på något som är möjligt att granska har vi valt att studera utnämnandet av generaldirektörer till förvaltningsmyndigheter med enrådsstyrning. Då regeringen har makt att tillsätta generaldirektörer är det ofta här politiseringen av förvaltningen förekommer, och genom att använda sig av Dahlström och Niklassons operationalisering önskar vi undersöka hur vanligt förekommande det är med politiserade generaldirektörer för att försöka utröna om legitimitetsproblem kan komma därmed. Med Webers legal-byråkratiska modell som idealtyp visar våra undersökta myndigheter att den svenska förvaltningsmodellen inte avviker till den grad att det riskerar statens legitimitet. Det finns ändock en framtida risk att ha i åtanke.}},
  author       = {{Steinwall, Miriam and Wannong, Johannes}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En politiserad förvaltning - En studie av hur statens legitimitet påverkas}},
  year         = {{2018}},
}