Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Operationssjuksköterskans upplevelser av och tankar om sitt arbete

Gellerhorn Andersson, Petra LU and Wikander, Jenny LU (2018) OPSM21 20181
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Operationssjuksköterska är den äldsta specialiteten inom sjuksköterskeyrket men trots sin historia har få kännedom om vad operationssjuksköterskeyrket egentligen innebär. Syfte: Studiens syfte var att belysa operationssjuksköterskans upplevelser av och tankar om sitt arbete. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Elva semistrukturerade intervjuer genomfördes med operationssjuksköterskor från två olika operationsavdelningar i södra Sverige. Intervjuerna transkriberades ordagrant och datamaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Fyra kategorier och tio subkategorier identifierades i textanalysen. Kategorierna var mångfacetterat yrke, förebyggande omvårdnadsåtgärder, interprofessionellt... (More)
Bakgrund: Operationssjuksköterska är den äldsta specialiteten inom sjuksköterskeyrket men trots sin historia har få kännedom om vad operationssjuksköterskeyrket egentligen innebär. Syfte: Studiens syfte var att belysa operationssjuksköterskans upplevelser av och tankar om sitt arbete. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Elva semistrukturerade intervjuer genomfördes med operationssjuksköterskor från två olika operationsavdelningar i södra Sverige. Intervjuerna transkriberades ordagrant och datamaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Fyra kategorier och tio subkategorier identifierades i textanalysen. Kategorierna var mångfacetterat yrke, förebyggande omvårdnadsåtgärder, interprofessionellt teamarbete och bristen på operationssjuksköterskor. Slutsats: Operationssjuksköterskorna var glada för sitt arbete men de saknade uppskattning i form av lön och arbetsvillkor. De trivdes med att arbeta i interprofessionella team och kände att de var en lika viktig del av teamet som övrig operationspersonal. Omvårdnaden beskrevs som en stor del i operationssjuksköterskans arbete, alla åtgärder kunde beskrivas som omvårdnadsåtgärder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gellerhorn Andersson, Petra LU and Wikander, Jenny LU
supervisor
organization
course
OPSM21 20181
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
omvårdnad, operationssjuksköterska, teamarbete, upplevelse, yrkesroll
language
Swedish
id
8944477
date added to LUP
2019-06-24 08:30:50
date last changed
2019-06-24 08:30:50
@misc{8944477,
  abstract     = {{Bakgrund: Operationssjuksköterska är den äldsta specialiteten inom sjuksköterskeyrket men trots sin historia har få kännedom om vad operationssjuksköterskeyrket egentligen innebär. Syfte: Studiens syfte var att belysa operationssjuksköterskans upplevelser av och tankar om sitt arbete. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Elva semistrukturerade intervjuer genomfördes med operationssjuksköterskor från två olika operationsavdelningar i södra Sverige. Intervjuerna transkriberades ordagrant och datamaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Fyra kategorier och tio subkategorier identifierades i textanalysen. Kategorierna var mångfacetterat yrke, förebyggande omvårdnadsåtgärder, interprofessionellt teamarbete och bristen på operationssjuksköterskor. Slutsats: Operationssjuksköterskorna var glada för sitt arbete men de saknade uppskattning i form av lön och arbetsvillkor. De trivdes med att arbeta i interprofessionella team och kände att de var en lika viktig del av teamet som övrig operationspersonal. Omvårdnaden beskrevs som en stor del i operationssjuksköterskans arbete, alla åtgärder kunde beskrivas som omvårdnadsåtgärder.}},
  author       = {{Gellerhorn Andersson, Petra and Wikander, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Operationssjuksköterskans upplevelser av och tankar om sitt arbete}},
  year         = {{2018}},
}