Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Marie-Catherine d’Aulnoy : en fulländad talare eller okrönt sagodrottning

Solefält, Anna-Carin LU (2019) RETK13 20182
Rhetoric
Abstract (Swedish)
Marie-Catherine d´Aulnoy är ur ett retoriskt, historisk och feministiskt perspektiv en färgstark personlighet vilken förtjänas att lyftas fram ur historieskuggan. D´Aulnoy inte bara skrev och framförde sina fairytale-berättelser i form av tal i de franska litterära salongerna under sent 1600-tal tidigt 1700-tal. Utan hon är också den person som anses ha skrivit och publicerat den första fairytale-sagan i Frankrike, samt myntat begreppet fairytale. Uppsatsens analyserar tre av hennes sagoberättelser med hjälp av Vladimir Propps funktionsmetod i kombination med klassisk retorik. För att kartlägga vilka element som förekommer i hennes conte de fées-sagor, och undersöka om det går att fastställa tesen, att d´Aulnoy använde sig av... (More)
Marie-Catherine d´Aulnoy är ur ett retoriskt, historisk och feministiskt perspektiv en färgstark personlighet vilken förtjänas att lyftas fram ur historieskuggan. D´Aulnoy inte bara skrev och framförde sina fairytale-berättelser i form av tal i de franska litterära salongerna under sent 1600-tal tidigt 1700-tal. Utan hon är också den person som anses ha skrivit och publicerat den första fairytale-sagan i Frankrike, samt myntat begreppet fairytale. Uppsatsens analyserar tre av hennes sagoberättelser med hjälp av Vladimir Propps funktionsmetod i kombination med klassisk retorik. För att kartlägga vilka element som förekommer i hennes conte de fées-sagor, och undersöka om det går att fastställa tesen, att d´Aulnoy använde sig av fairytale-sagor som ett sätt att tillföra ett kvinnligt perspektiv på samtidens kvinnodebatt. Analysen resultat visar på att flertalet av hennes pro-feministiska berättelser är fantastiska tal, men inte alltid lika förtrollande som fairytales. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Solefält, Anna-Carin LU
supervisor
organization
course
RETK13 20182
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
retorik, fairytale, D´Aulnoy, saga, feminism, fiction, konstlitteratur, Propp
language
Swedish
id
8967172
date added to LUP
2019-02-05 12:53:50
date last changed
2019-02-05 12:53:50
@misc{8967172,
  abstract     = {{Marie-Catherine d´Aulnoy är ur ett retoriskt, historisk och feministiskt perspektiv en färgstark personlighet vilken förtjänas att lyftas fram ur historieskuggan. D´Aulnoy inte bara skrev och framförde sina fairytale-berättelser i form av tal i de franska litterära salongerna under sent 1600-tal tidigt 1700-tal. Utan hon är också den person som anses ha skrivit och publicerat den första fairytale-sagan i Frankrike, samt myntat begreppet fairytale. Uppsatsens analyserar tre av hennes sagoberättelser med hjälp av Vladimir Propps funktionsmetod i kombination med klassisk retorik. För att kartlägga vilka element som förekommer i hennes conte de fées-sagor, och undersöka om det går att fastställa tesen, att d´Aulnoy använde sig av fairytale-sagor som ett sätt att tillföra ett kvinnligt perspektiv på samtidens kvinnodebatt. Analysen resultat visar på att flertalet av hennes pro-feministiska berättelser är fantastiska tal, men inte alltid lika förtrollande som fairytales.}},
  author       = {{Solefält, Anna-Carin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Marie-Catherine d’Aulnoy : en fulländad talare eller okrönt sagodrottning}},
  year         = {{2019}},
}