Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Med framtid i sikte : en begreppsorienterad studie av ethos utifrån queerteori

Hult, Lex LU (2021) RETK13 20202
Rhetoric
Abstract (Swedish)
I denna uppsats studeras begreppet ethos utifrån queerteori. Uppsatsen fokuserar på hur queera personers ethos, yttrande och agens påverkas av att personen är queer. Genom närläsningar av litteratur och applicerandet av teorin på verkliga och hypotetiska situationer har undersökningen kommit fram till att människors agens begränsas av att deras positioner anses omöjliga eller osynliggörs utifrån normativa föreställningar. I studien framkommer att en retors yttrande är en produkt av både historia, nutid och framtid. Analysen har dessutom visat att människor av säkerhetsskäl väljer att dölja ett queert ethos och i andra situationer konstruera ett ethos som öppet queer. Olika strategier kan användas för att konstruera ett öppet queert ethos,... (More)
I denna uppsats studeras begreppet ethos utifrån queerteori. Uppsatsen fokuserar på hur queera personers ethos, yttrande och agens påverkas av att personen är queer. Genom närläsningar av litteratur och applicerandet av teorin på verkliga och hypotetiska situationer har undersökningen kommit fram till att människors agens begränsas av att deras positioner anses omöjliga eller osynliggörs utifrån normativa föreställningar. I studien framkommer att en retors yttrande är en produkt av både historia, nutid och framtid. Analysen har dessutom visat att människor av säkerhetsskäl väljer att dölja ett queert ethos och i andra situationer konstruera ett ethos som öppet queer. Olika strategier kan användas för att konstruera ett öppet queert ethos, varav några ger fördelar i nuet och andra i framtiden. Studien har visat att i analyser av queera personers ethos kan queerteori appliceras bland annat genom att uppmärksamma retorns relation till publiken och hur hen förhåller sig till denna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hult, Lex LU
supervisor
organization
course
RETK13 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Ethos, queer, retorisk analys, agens, yttrande, normalitet, heteronormativitet
language
Swedish
id
9036291
date added to LUP
2021-01-25 15:30:55
date last changed
2021-01-25 15:30:55
@misc{9036291,
  abstract     = {{I denna uppsats studeras begreppet ethos utifrån queerteori. Uppsatsen fokuserar på hur queera personers ethos, yttrande och agens påverkas av att personen är queer. Genom närläsningar av litteratur och applicerandet av teorin på verkliga och hypotetiska situationer har undersökningen kommit fram till att människors agens begränsas av att deras positioner anses omöjliga eller osynliggörs utifrån normativa föreställningar. I studien framkommer att en retors yttrande är en produkt av både historia, nutid och framtid. Analysen har dessutom visat att människor av säkerhetsskäl väljer att dölja ett queert ethos och i andra situationer konstruera ett ethos som öppet queer. Olika strategier kan användas för att konstruera ett öppet queert ethos, varav några ger fördelar i nuet och andra i framtiden. Studien har visat att i analyser av queera personers ethos kan queerteori appliceras bland annat genom att uppmärksamma retorns relation till publiken och hur hen förhåller sig till denna.}},
  author       = {{Hult, Lex}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Med framtid i sikte : en begreppsorienterad studie av ethos utifrån queerteori}},
  year         = {{2021}},
}