Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Magnetresonanstomografiundersökningar av patienter med hjärtimplantat

Mach, Carina Ngoc LU and Braco, Doreenda LU (2021) RSJK21 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Förekomsten av hjärtimplanterade enheter under de senaste decennierna har varit en kontraindikation för magnetresonanstomografi (MR). Indikationerna för MR har utvecklat de senaste åren och MR-undersökningar på patienter med hjärtimplantat anses säkra när de utförs under noggrann övervakning och med lämpliga protokoll. Syftet med detta arbetet är att beskriva MR-säkerhet i samband med magnetkameraundersökningar av patienter med hjärtimplantat. Vald metod för denna litteraturstudien är en ickesystematisk granskning av vetenskapliga artiklar. Integrerad analys av 12 artiklar användes för att besvara syftet. Litteraturstudien visade att övervakning av patienten med EKG och pulsoximeter är nödvändig under undersökning. De mest förekommande... (More)
Förekomsten av hjärtimplanterade enheter under de senaste decennierna har varit en kontraindikation för magnetresonanstomografi (MR). Indikationerna för MR har utvecklat de senaste åren och MR-undersökningar på patienter med hjärtimplantat anses säkra när de utförs under noggrann övervakning och med lämpliga protokoll. Syftet med detta arbetet är att beskriva MR-säkerhet i samband med magnetkameraundersökningar av patienter med hjärtimplantat. Vald metod för denna litteraturstudien är en ickesystematisk granskning av vetenskapliga artiklar. Integrerad analys av 12 artiklar användes för att besvara syftet. Litteraturstudien visade att övervakning av patienten med EKG och pulsoximeter är nödvändig under undersökning. De mest förekommande komplikationerna var Power on Reset av äldre hjärtimplantat. Komplikationerna som dokumenterats är ofta inte allvarliga och kan åtgärdas. Vårdpersonal bör ha kompetens om säkerhetsprotokollen för att kunna bedöma risker som finns i sin arbetsplats. Riktlinjer bör uppdateras regelbundet och återspegla den senaste kunskapen inom ämnet samt bör ett nationellt avvikelsesystem utvecklas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mach, Carina Ngoc LU and Braco, Doreenda LU
supervisor
organization
course
RSJK21 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Hjärtimplantat, Magnetresonans, Pacemaker, Implantable Cardioverter Defibrillator, MR-säkerhet
language
Swedish
id
9038874
date added to LUP
2021-04-07 12:35:54
date last changed
2021-04-07 12:35:54
@misc{9038874,
  abstract     = {{Förekomsten av hjärtimplanterade enheter under de senaste decennierna har varit en kontraindikation för magnetresonanstomografi (MR). Indikationerna för MR har utvecklat de senaste åren och MR-undersökningar på patienter med hjärtimplantat anses säkra när de utförs under noggrann övervakning och med lämpliga protokoll. Syftet med detta arbetet är att beskriva MR-säkerhet i samband med magnetkameraundersökningar av patienter med hjärtimplantat. Vald metod för denna litteraturstudien är en ickesystematisk granskning av vetenskapliga artiklar. Integrerad analys av 12 artiklar användes för att besvara syftet. Litteraturstudien visade att övervakning av patienten med EKG och pulsoximeter är nödvändig under undersökning. De mest förekommande komplikationerna var Power on Reset av äldre hjärtimplantat. Komplikationerna som dokumenterats är ofta inte allvarliga och kan åtgärdas. Vårdpersonal bör ha kompetens om säkerhetsprotokollen för att kunna bedöma risker som finns i sin arbetsplats. Riktlinjer bör uppdateras regelbundet och återspegla den senaste kunskapen inom ämnet samt bör ett nationellt avvikelsesystem utvecklas.}},
  author       = {{Mach, Carina Ngoc and Braco, Doreenda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Magnetresonanstomografiundersökningar av patienter med hjärtimplantat}},
  year         = {{2021}},
}