Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En redogörelse av barns oro och rädsla i samband med röntgenundersökning

Kullberg, Magnus LU and al Dhalemy, Zainab LU (2021) RSJK21 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Upp till 64% av pojkar och 39% av flickor ådrar sig någon gång en skada som kräver en radiografisk undersökning innan de uppnått 15 års ålder Mötet med sjukvården kan för ett barn vara psykiskt påfrestande då det oftast är en ny och skrämmande värld. Det är på grund av flera orsaker som ett barn genomför en röntgenundersökning men de vanligaste orsakerna är akut skada, utredning eller någon form av sjukdom. Syftet var att undersöka och belysa oro och rädsla samt faktorer som påverkar oro och rädsla hos barn mellan 5-15 års ålder i samband med konventionella röntgenundersökningar och vid datortomografi. Nio vetenskapliga artiklar av både kvalitativ och kvantitativ ansats inkluderades i studien och kunde sammanlagt delas in i fem olika teman... (More)
Upp till 64% av pojkar och 39% av flickor ådrar sig någon gång en skada som kräver en radiografisk undersökning innan de uppnått 15 års ålder Mötet med sjukvården kan för ett barn vara psykiskt påfrestande då det oftast är en ny och skrämmande värld. Det är på grund av flera orsaker som ett barn genomför en röntgenundersökning men de vanligaste orsakerna är akut skada, utredning eller någon form av sjukdom. Syftet var att undersöka och belysa oro och rädsla samt faktorer som påverkar oro och rädsla hos barn mellan 5-15 års ålder i samband med konventionella röntgenundersökningar och vid datortomografi. Nio vetenskapliga artiklar av både kvalitativ och kvantitativ ansats inkluderades i studien och kunde sammanlagt delas in i fem olika teman vilka är smärta, brist på information, miljö, separation från vårdnadshavare och interaktion. Resultatet i studien visar på vikten av att adekvat tid avsätts för undersökningarna och att personalen är utbildad inom pediatrik. Faktorer som smärta, frånvaro av vårdnadshavare och brist på information påverkade oro och smärta på ett negativt sätt. Slutsatsen är att undersökningen och undersökningsmiljö behöver anpassas efter barn (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kullberg, Magnus LU and al Dhalemy, Zainab LU
supervisor
organization
course
RSJK21 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Barnanpassad radiologi, radiologi, oro, rädsla, smärta, 5-15 års ålder
language
Swedish
id
9040522
date added to LUP
2021-04-07 12:43:58
date last changed
2021-04-07 12:43:58
@misc{9040522,
  abstract     = {{Upp till 64% av pojkar och 39% av flickor ådrar sig någon gång en skada som kräver en radiografisk undersökning innan de uppnått 15 års ålder Mötet med sjukvården kan för ett barn vara psykiskt påfrestande då det oftast är en ny och skrämmande värld. Det är på grund av flera orsaker som ett barn genomför en röntgenundersökning men de vanligaste orsakerna är akut skada, utredning eller någon form av sjukdom. Syftet var att undersöka och belysa oro och rädsla samt faktorer som påverkar oro och rädsla hos barn mellan 5-15 års ålder i samband med konventionella röntgenundersökningar och vid datortomografi. Nio vetenskapliga artiklar av både kvalitativ och kvantitativ ansats inkluderades i studien och kunde sammanlagt delas in i fem olika teman vilka är smärta, brist på information, miljö, separation från vårdnadshavare och interaktion. Resultatet i studien visar på vikten av att adekvat tid avsätts för undersökningarna och att personalen är utbildad inom pediatrik. Faktorer som smärta, frånvaro av vårdnadshavare och brist på information påverkade oro och smärta på ett negativt sätt. Slutsatsen är att undersökningen och undersökningsmiljö behöver anpassas efter barn}},
  author       = {{Kullberg, Magnus and al Dhalemy, Zainab}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En redogörelse av barns oro och rädsla i samband med röntgenundersökning}},
  year         = {{2021}},
}