Advanced

Hideaway in a working scene

Vighagen, Johanna (2015) In Diploma work IDEM01 20151
Industrial Design
Abstract
My allotment got me thinking about what
wonders nature does to man and our current
stressful world we live in.
How does the work environment look today and
how can we arrange the office to find inspiration
and an appetite for knowledge?
This led me into the project ”The Working
Scene”, the study of the working environments
and how we can approve on the office.

We are all in some way part of a global arena
with high expectations regarding our work and
performance. The demands of being attainable
has become over-dimensioned through the
new technical possibilities, and the increased
competition has set demands for efficiency and
flexibility.

Although the open-plan office is getting a lot
of criticism today, I feel the... (More)
My allotment got me thinking about what
wonders nature does to man and our current
stressful world we live in.
How does the work environment look today and
how can we arrange the office to find inspiration
and an appetite for knowledge?
This led me into the project ”The Working
Scene”, the study of the working environments
and how we can approve on the office.

We are all in some way part of a global arena
with high expectations regarding our work and
performance. The demands of being attainable
has become over-dimensioned through the
new technical possibilities, and the increased
competition has set demands for efficiency and
flexibility.

Although the open-plan office is getting a lot
of criticism today, I feel the advantages are to
important to leave this structure behind. With
some development, I believe it can become the
right solution.

Through the project I have used the common
design methodology where research, analysis,
ideation and realizations phase are used. It
has been important to me, to get a result
responding to actual and existing needs, that
can be realized in the near future. To achieve
that I discovered the working environment with
a holistic approach, leading me to a concept
based on insights and experiences from the
research.

With the help of a survey, site observations,
study visits and several meetings and interviews,
I could find the underlying factors for issues
and problems in an office and investigate the
relationships in between coworkers and how
one office differ from another. I came to the
conclusion that in an office, first thing is to put
focus on the employees’ needs, the control of
their own space, give them the flexibility needed
and the possibility to signal their state of mind
for coworkers to respect.

My focus became the concentration difficulties
and control of your own space. Both considering
the aspects of privacy and personalization.

To get a functional private sphere a bit of
“sound discipline” is required, which means to
show consideration for one another. Hearing is
the only sense that never sleep and is therefore
a very important design factor.

A second phase of research led me to using
the material felt, primarily due to its excellent
qualities regarding sound absorption.

All in all, this led to the concept ”Retreat”; A
canopy attached to the desk giving the user the
possibility and flexibility of choosing when to be
available or not, and the chance of creating a
private sphere when needed.

The possibility of choosing working mode
also create a system of signals directing the
employees in an open office environment.
The final solution makes it possible to set the
canopy each 45 degrees from 0 to 180 which
makes it easy to chose wether it should be used
as a regular desktop screen, just to protect your
screen, or to create an entire separated space
around yourself.

Each side of the canopy is easily fastened to the
desktop with desk brackets. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Vighagen, Johanna
supervisor
organization
course
IDEM01 20151
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
publication/series
Diploma work
report number
ISRN-number: LUT-DVIDE/EX—10/50128—SE
ISSN
ISRN
language
English
id
5385272
date added to LUP
2015-05-13 16:15:31
date last changed
2015-05-13 16:15:31
@misc{5385272,
  abstract     = {My allotment got me thinking about what
wonders nature does to man and our current
stressful world we live in.
How does the work environment look today and
how can we arrange the office to find inspiration
and an appetite for knowledge?
This led me into the project ”The Working
Scene”, the study of the working environments
and how we can approve on the office.

We are all in some way part of a global arena
with high expectations regarding our work and
performance. The demands of being attainable
has become over-dimensioned through the
new technical possibilities, and the increased
competition has set demands for efficiency and
flexibility.

Although the open-plan office is getting a lot
of criticism today, I feel the advantages are to
important to leave this structure behind. With
some development, I believe it can become the
right solution.

Through the project I have used the common
design methodology where research, analysis,
ideation and realizations phase are used. It
has been important to me, to get a result
responding to actual and existing needs, that
can be realized in the near future. To achieve
that I discovered the working environment with
a holistic approach, leading me to a concept
based on insights and experiences from the
research.

With the help of a survey, site observations,
study visits and several meetings and interviews,
I could find the underlying factors for issues
and problems in an office and investigate the
relationships in between coworkers and how
one office differ from another. I came to the
conclusion that in an office, first thing is to put
focus on the employees’ needs, the control of
their own space, give them the flexibility needed
and the possibility to signal their state of mind
for coworkers to respect.

My focus became the concentration difficulties
and control of your own space. Both considering
the aspects of privacy and personalization.

To get a functional private sphere a bit of
“sound discipline” is required, which means to
show consideration for one another. Hearing is
the only sense that never sleep and is therefore
a very important design factor.

A second phase of research led me to using
the material felt, primarily due to its excellent
qualities regarding sound absorption.

All in all, this led to the concept ”Retreat”; A
canopy attached to the desk giving the user the
possibility and flexibility of choosing when to be
available or not, and the chance of creating a
private sphere when needed.

The possibility of choosing working mode
also create a system of signals directing the
employees in an open office environment.
The final solution makes it possible to set the
canopy each 45 degrees from 0 to 180 which
makes it easy to chose wether it should be used
as a regular desktop screen, just to protect your
screen, or to create an entire separated space
around yourself.

Each side of the canopy is easily fastened to the
desktop with desk brackets.},
  author       = {Vighagen, Johanna},
  issn         = {ISRN},
  language     = {eng},
  note         = {Student Paper},
  series       = {Diploma work},
  title        = {Hideaway in a working scene},
  year         = {2015},
}