Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Stormakternas roll för en koreansk återförening - "när valar slåss, får hummern skador"

Larsson, Linda (2008)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen består av beskrivning och analys av USA:s, Kinas, Rysslands och Japans inställningar till en koreansk återförening, samt dessa inställningars bakomliggande orsaker. Hegemoniskolan och neorealistisk teori används för att förklara staternas ageranden i det anarkiska systemet. Ryssland och Kina ställer sig direkt negativa till en koreansk återförening, främst av säkerhetspolitiska och maktpolitiska skäl. Hegemonen USA är i teorin positivt men i har praktiken inte någon policy. Främst önskar de öka sin egen makt i regionen, medan Kina och Ryssland önskar minska den för att bibehålla maktbalansen. Japan är mer ambivalent, men ställer sig bakom USA, även det främst av säkerhetspolitiska skäl. Även ekonomiska aspekter spelar in för... (More)
Uppsatsen består av beskrivning och analys av USA:s, Kinas, Rysslands och Japans inställningar till en koreansk återförening, samt dessa inställningars bakomliggande orsaker. Hegemoniskolan och neorealistisk teori används för att förklara staternas ageranden i det anarkiska systemet. Ryssland och Kina ställer sig direkt negativa till en koreansk återförening, främst av säkerhetspolitiska och maktpolitiska skäl. Hegemonen USA är i teorin positivt men i har praktiken inte någon policy. Främst önskar de öka sin egen makt i regionen, medan Kina och Ryssland önskar minska den för att bibehålla maktbalansen. Japan är mer ambivalent, men ställer sig bakom USA, även det främst av säkerhetspolitiska skäl. Även ekonomiska aspekter spelar in för ländernas position i frågan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Linda
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Nordkorea, Sydkorea, återförening, Peace and conflict research, polemology, Freds- och konfliktforskning
language
Swedish
id
1317371
date added to LUP
2008-06-16 00:00:00
date last changed
2015-12-14 13:34:38
@misc{1317371,
  abstract     = {{Uppsatsen består av beskrivning och analys av USA:s, Kinas, Rysslands och Japans inställningar till en koreansk återförening, samt dessa inställningars bakomliggande orsaker. Hegemoniskolan och neorealistisk teori används för att förklara staternas ageranden i det anarkiska systemet. Ryssland och Kina ställer sig direkt negativa till en koreansk återförening, främst av säkerhetspolitiska och maktpolitiska skäl. Hegemonen USA är i teorin positivt men i har praktiken inte någon policy. Främst önskar de öka sin egen makt i regionen, medan Kina och Ryssland önskar minska den för att bibehålla maktbalansen. Japan är mer ambivalent, men ställer sig bakom USA, även det främst av säkerhetspolitiska skäl. Även ekonomiska aspekter spelar in för ländernas position i frågan.}},
  author       = {{Larsson, Linda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Stormakternas roll för en koreansk återförening - "när valar slåss, får hummern skador"}},
  year         = {{2008}},
}