Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Arbetsterapeuters erfarenheter av och tankar kring mindfulness

Linderfalk, Nina (2007)
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Under de senaste åren har mindfulness, ett tankesätt inspirerat av zenbuddismen, börjat utbreda sig i västvärlden. På svenska översätts ofta begreppet mindfulness till ?medveten närvaro?. Mindfulness kan beskrivas som en sorts livsåskådning med antaganden och värderingar om människan och världen. Sambandet mellan en persons livsåskådning och dennes hälsa har mer och mer börjat uppmärksammas. Mindfulness har man även börjat ta inspiration av inom arbetsterapin Syftet med studien var att undersöka hur några arbetsterapeuter i klinisk verksamhet arbetar med inspiration av, och resonerar kring, mindfulness. Fem kliniskt verksamma arbetsterapeuter, vilka alla låtit sig inspireras av mindfulness i sina arbetsterapeutiska interventioner,... (More)
Under de senaste åren har mindfulness, ett tankesätt inspirerat av zenbuddismen, börjat utbreda sig i västvärlden. På svenska översätts ofta begreppet mindfulness till ?medveten närvaro?. Mindfulness kan beskrivas som en sorts livsåskådning med antaganden och värderingar om människan och världen. Sambandet mellan en persons livsåskådning och dennes hälsa har mer och mer börjat uppmärksammas. Mindfulness har man även börjat ta inspiration av inom arbetsterapin Syftet med studien var att undersöka hur några arbetsterapeuter i klinisk verksamhet arbetar med inspiration av, och resonerar kring, mindfulness. Fem kliniskt verksamma arbetsterapeuter, vilka alla låtit sig inspireras av mindfulness i sina arbetsterapeutiska interventioner, intervjuades. Resultatet visade att informanterna i studien har tagit till sig element av beteendeterapins mindfulnessbaserade behandlingsformer då de använder sig av övningar från denna disciplin. Det som skiljer sig från beteendeterapins arbetssätt är att arbetsterapeuterna i denna studie dessutom för in mindfulness i aktivitet. Detta sätt, på vilket de arbetar med mindfulness, kan vara unikt för just arbetsterapeuter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Linderfalk, Nina
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Arbetsterapi, medveten närvaro, aktivitet, intervju, Physical medicine, kinesitherapy, revalidation, rehabilitation, Rehabilitering (medicinsk och social)
language
Swedish
id
1317453
date added to LUP
2008-02-29 00:00:00
date last changed
2015-12-14 13:21:56
@misc{1317453,
  abstract     = {{Under de senaste åren har mindfulness, ett tankesätt inspirerat av zenbuddismen, börjat utbreda sig i västvärlden. På svenska översätts ofta begreppet mindfulness till ?medveten närvaro?. Mindfulness kan beskrivas som en sorts livsåskådning med antaganden och värderingar om människan och världen. Sambandet mellan en persons livsåskådning och dennes hälsa har mer och mer börjat uppmärksammas. Mindfulness har man även börjat ta inspiration av inom arbetsterapin Syftet med studien var att undersöka hur några arbetsterapeuter i klinisk verksamhet arbetar med inspiration av, och resonerar kring, mindfulness. Fem kliniskt verksamma arbetsterapeuter, vilka alla låtit sig inspireras av mindfulness i sina arbetsterapeutiska interventioner, intervjuades. Resultatet visade att informanterna i studien har tagit till sig element av beteendeterapins mindfulnessbaserade behandlingsformer då de använder sig av övningar från denna disciplin. Det som skiljer sig från beteendeterapins arbetssätt är att arbetsterapeuterna i denna studie dessutom för in mindfulness i aktivitet. Detta sätt, på vilket de arbetar med mindfulness, kan vara unikt för just arbetsterapeuter.}},
  author       = {{Linderfalk, Nina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Arbetsterapeuters erfarenheter av och tankar kring mindfulness}},
  year         = {{2007}},
}