Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Riskanalys på Karlshamnsverket - Påverkan vid en framtida höjning av havsnivån

Jönsson, Camilla and Marcusson, Georg (2008)
Division of Water Resources Engineering
Abstract (Swedish)
Människan har genom sin industriella framfart bidragit till ökade nivåer av växthusgaser i atmosfären och på så sätt rubbat den balans av gaser som naturligt förekommer. En klimatutveckling med trender som tyder på en framtid med varmare klimat är en av konsekvenserna av den process vi i alldagligt tal benämner växthuseffekten.

Ett varmare klimat förväntas medföra förändringar av en rad faktorer, där medelvattenståndet i världshaven är en. Med en geografisk lokalisering i direkt anknytning till kusten och en topografisk lokalisering på dryga 2.65 m över havet skulle Karlshamnsverket kunna vara i farozonen för de konsekvenser en höjning av intilliggande hav kan medföra. Karlshamnsverket är ett värmekraftverk som ägs och drivs av... (More)
Människan har genom sin industriella framfart bidragit till ökade nivåer av växthusgaser i atmosfären och på så sätt rubbat den balans av gaser som naturligt förekommer. En klimatutveckling med trender som tyder på en framtid med varmare klimat är en av konsekvenserna av den process vi i alldagligt tal benämner växthuseffekten.

Ett varmare klimat förväntas medföra förändringar av en rad faktorer, där medelvattenståndet i världshaven är en. Med en geografisk lokalisering i direkt anknytning till kusten och en topografisk lokalisering på dryga 2.65 m över havet skulle Karlshamnsverket kunna vara i farozonen för de konsekvenser en höjning av intilliggande hav kan medföra. Karlshamnsverket är ett värmekraftverk som ägs och drivs av Karlshamn Kraft AB. Anläggningen ligger utanför Karlshamn, vid Blekinges kust, och redan idag råder viss problematik vid högvattenstånd. Uppdraget var således att undersöka vilka höjningar som kan antas vara sannolika, samt vilka konsekvenser höjningarna kan medföra för driften på verket. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Camilla and Marcusson, Georg
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
sea level increase, climate development, Karlshamnsverket, Blekinge, Risk analysis, Technological sciences, havsvattennivåhöjningen, klimatförändringen, riskanalys, Teknik
language
Swedish
id
1318038
date added to LUP
2008-09-22 00:00:00
date last changed
2009-10-18 18:46:58
@misc{1318038,
  abstract     = {{Människan har genom sin industriella framfart bidragit till ökade nivåer av växthusgaser i atmosfären och på så sätt rubbat den balans av gaser som naturligt förekommer. En klimatutveckling med trender som tyder på en framtid med varmare klimat är en av konsekvenserna av den process vi i alldagligt tal benämner växthuseffekten.

Ett varmare klimat förväntas medföra förändringar av en rad faktorer, där medelvattenståndet i världshaven är en. Med en geografisk lokalisering i direkt anknytning till kusten och en topografisk lokalisering på dryga 2.65 m över havet skulle Karlshamnsverket kunna vara i farozonen för de konsekvenser en höjning av intilliggande hav kan medföra. Karlshamnsverket är ett värmekraftverk som ägs och drivs av Karlshamn Kraft AB. Anläggningen ligger utanför Karlshamn, vid Blekinges kust, och redan idag råder viss problematik vid högvattenstånd. Uppdraget var således att undersöka vilka höjningar som kan antas vara sannolika, samt vilka konsekvenser höjningarna kan medföra för driften på verket.}},
  author       = {{Jönsson, Camilla and Marcusson, Georg}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Riskanalys på Karlshamnsverket - Påverkan vid en framtida höjning av havsnivån}},
  year         = {{2008}},
}