Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Återgång i arbete och upplevelse av arbetsförmåga bland personer som drabbats av stroke

Csucsi, Emese and Santesson Gustafsson, Cecilia (2008)
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som inverkar på återgång i arbete bland personer som insjuknat i stroke. Syftet var även att ta reda på deras upplevelse av arbetsförmåga. Fyra personer deltog i studien, två kvinnor och två män. Studien har en kvalitativ ansats och datainsamlingen har skett genom intervju med hjälp av en egengjord intervjuguide. Efter innehållsanalys identifierades temat med fyra kategorier och ett flertal subkategorier. Resultatet visade att deltagarna inte upplevde någon förändring i arbetsförmågan men efter följdfrågor framkom ändå vissa svårigheter som till exempel trötthet och koncentrationssvårigheter. Det kom även fram att deltagarna använde sig av copingstrategier utan att vara medvetna om dessa.... (More)
Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som inverkar på återgång i arbete bland personer som insjuknat i stroke. Syftet var även att ta reda på deras upplevelse av arbetsförmåga. Fyra personer deltog i studien, två kvinnor och två män. Studien har en kvalitativ ansats och datainsamlingen har skett genom intervju med hjälp av en egengjord intervjuguide. Efter innehållsanalys identifierades temat med fyra kategorier och ett flertal subkategorier. Resultatet visade att deltagarna inte upplevde någon förändring i arbetsförmågan men efter följdfrågor framkom ändå vissa svårigheter som till exempel trötthet och koncentrationssvårigheter. Det kom även fram att deltagarna använde sig av copingstrategier utan att vara medvetna om dessa. Olika faktorer som till exempel arbetets betydelse och den sociala miljön visade sig vara väsentliga för återgången till arbete. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1318114,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som inverkar på återgång i arbete bland personer som insjuknat i stroke. Syftet var även att ta reda på deras upplevelse av arbetsförmåga. Fyra personer deltog i studien, två kvinnor och två män. Studien har en kvalitativ ansats och datainsamlingen har skett genom intervju med hjälp av en egengjord intervjuguide. Efter innehållsanalys identifierades temat med fyra kategorier och ett flertal subkategorier. Resultatet visade att deltagarna inte upplevde någon förändring i arbetsförmågan men efter följdfrågor framkom ändå vissa svårigheter som till exempel trötthet och koncentrationssvårigheter. Det kom även fram att deltagarna använde sig av copingstrategier utan att vara medvetna om dessa. Olika faktorer som till exempel arbetets betydelse och den sociala miljön visade sig vara väsentliga för återgången till arbete.}},
  author       = {{Csucsi, Emese and Santesson Gustafsson, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Återgång i arbete och upplevelse av arbetsförmåga bland personer som drabbats av stroke}},
  year         = {{2008}},
}