Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Arbetsterapeuters arbete med personer som har social fobi

Andersson, Frida (2007)
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Människan är till sin natur en social varelse och många sammanhang förutsätter en viss social kompetens. Att ha social fobi innebär en stark rädsla för att bli utsatt för andra människors kritik och iakttagelser. Denna fobi leder till problem med många aktiviteter i vardagen, som t.ex. att läsa högt inför andra människor, gå på fest eller äta tillsammans med andra. Syftet med studien var att, med stöd av en arbetsterapeutisk arbetsprocess, undersöka hur några arbetsterapeuter arbetar med personer som har social fobi. Studien genomfördes i form av semistrukturerade intervjuer med tre arbetsterapeuter som var verksamma inom psykiatrin. Intervjuguiden konstruerades av författaren i enlighet med syftet. Resultatet visade att... (More)
Människan är till sin natur en social varelse och många sammanhang förutsätter en viss social kompetens. Att ha social fobi innebär en stark rädsla för att bli utsatt för andra människors kritik och iakttagelser. Denna fobi leder till problem med många aktiviteter i vardagen, som t.ex. att läsa högt inför andra människor, gå på fest eller äta tillsammans med andra. Syftet med studien var att, med stöd av en arbetsterapeutisk arbetsprocess, undersöka hur några arbetsterapeuter arbetar med personer som har social fobi. Studien genomfördes i form av semistrukturerade intervjuer med tre arbetsterapeuter som var verksamma inom psykiatrin. Intervjuguiden konstruerades av författaren i enlighet med syftet. Resultatet visade att arbetsterapeuternas behandling av personer med social fobi bestod i att försöka åtgärda de aktivitetsproblem som dessa personer har. Detta skedde främst genom träning i de situationer som var ångestframkallande för patienterna. Arbetsterapeuternas aktivitetsperspektiv och vana vid att se till patienternas vardagsliv, var viktiga faktorer i behandlingen av dessa personer med social fobi. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Frida
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsterapi, social fobi, psykiatri, kognitiv beteendeterapi, Physical medicine, kinesitherapy, revalidation, rehabilitation, Rehabilitering (medicinsk och social)
language
Swedish
id
1323281
date added to LUP
2007-08-17 00:00:00
date last changed
2015-12-14 13:21:56
@misc{1323281,
  abstract     = {{Människan är till sin natur en social varelse och många sammanhang förutsätter en viss social kompetens. Att ha social fobi innebär en stark rädsla för att bli utsatt för andra människors kritik och iakttagelser. Denna fobi leder till problem med många aktiviteter i vardagen, som t.ex. att läsa högt inför andra människor, gå på fest eller äta tillsammans med andra. Syftet med studien var att, med stöd av en arbetsterapeutisk arbetsprocess, undersöka hur några arbetsterapeuter arbetar med personer som har social fobi. Studien genomfördes i form av semistrukturerade intervjuer med tre arbetsterapeuter som var verksamma inom psykiatrin. Intervjuguiden konstruerades av författaren i enlighet med syftet. Resultatet visade att arbetsterapeuternas behandling av personer med social fobi bestod i att försöka åtgärda de aktivitetsproblem som dessa personer har. Detta skedde främst genom träning i de situationer som var ångestframkallande för patienterna. Arbetsterapeuternas aktivitetsperspektiv och vana vid att se till patienternas vardagsliv, var viktiga faktorer i behandlingen av dessa personer med social fobi.}},
  author       = {{Andersson, Frida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Arbetsterapeuters arbete med personer som har social fobi}},
  year         = {{2007}},
}