Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vilka aktiviteter utför unga arbetssökande och hur upplever de sina aktiviteter? - Pilotstudie där fyra arbetssökande ungdomar beskriver sin vardag.

Cederholm, Malin and Månsson, Anna (2007)
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Ett arbetsterapeutiskt grundantagande är att människan upplever hälsa av att utföra meningsfulla aktiviteter. För arbetslösa ungdomar ökar risken för en ändrad tidsstruktur på dagen, isolering, känslor av meningslöshet och värdelöshet, sämre självförtroende och ökad passivitet. Arbetsterapi kan vara till hjälp för att motivera dessa individer till ett förändrat aktivitetsutförande då det behövs. För att studera tidsanvändning krävs insikt i individens aktivitetsrepertoar samt hur fördelningen ser ut mellan olika aktivitetskategorier. Tidsanvändningsinstrument, såsom loggböcker, gör det möjligt för arbetsterapeuter att kartlägga dagens aktiviteter. Syftet med denna studie var att kartlägga unga arbetssökandes aktiviteter. Vidare var syftet... (More)
Ett arbetsterapeutiskt grundantagande är att människan upplever hälsa av att utföra meningsfulla aktiviteter. För arbetslösa ungdomar ökar risken för en ändrad tidsstruktur på dagen, isolering, känslor av meningslöshet och värdelöshet, sämre självförtroende och ökad passivitet. Arbetsterapi kan vara till hjälp för att motivera dessa individer till ett förändrat aktivitetsutförande då det behövs. För att studera tidsanvändning krävs insikt i individens aktivitetsrepertoar samt hur fördelningen ser ut mellan olika aktivitetskategorier. Tidsanvändningsinstrument, såsom loggböcker, gör det möjligt för arbetsterapeuter att kartlägga dagens aktiviteter. Syftet med denna studie var att kartlägga unga arbetssökandes aktiviteter. Vidare var syftet att undersöka deras upplevelse av aktiviteterna som utfördes. En aktivitetsdagbok delades ut till arbetslösa ungdomar där de fick redogöra för gårdagens aktiviteter samt värdera upplevelsen av aktiviteterna. Resultatet visade att gruppen generellt använde sin tid till aktiviteter inom kategorierna fritid och sömn. Majoriteten av aktiviteterna utförde individerna ensamma i hemmet. Två av individerna hade det gemensamt att de värderade sina fritidsaktiviteter högst och två individer värderade aktiviteter inom produktivitet lägst. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1323944,
  abstract     = {{Ett arbetsterapeutiskt grundantagande är att människan upplever hälsa av att utföra meningsfulla aktiviteter. För arbetslösa ungdomar ökar risken för en ändrad tidsstruktur på dagen, isolering, känslor av meningslöshet och värdelöshet, sämre självförtroende och ökad passivitet. Arbetsterapi kan vara till hjälp för att motivera dessa individer till ett förändrat aktivitetsutförande då det behövs. För att studera tidsanvändning krävs insikt i individens aktivitetsrepertoar samt hur fördelningen ser ut mellan olika aktivitetskategorier. Tidsanvändningsinstrument, såsom loggböcker, gör det möjligt för arbetsterapeuter att kartlägga dagens aktiviteter. Syftet med denna studie var att kartlägga unga arbetssökandes aktiviteter. Vidare var syftet att undersöka deras upplevelse av aktiviteterna som utfördes. En aktivitetsdagbok delades ut till arbetslösa ungdomar där de fick redogöra för gårdagens aktiviteter samt värdera upplevelsen av aktiviteterna. Resultatet visade att gruppen generellt använde sin tid till aktiviteter inom kategorierna fritid och sömn. Majoriteten av aktiviteterna utförde individerna ensamma i hemmet. Två av individerna hade det gemensamt att de värderade sina fritidsaktiviteter högst och två individer värderade aktiviteter inom produktivitet lägst.}},
  author       = {{Cederholm, Malin and Månsson, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vilka aktiviteter utför unga arbetssökande och hur upplever de sina aktiviteter? - Pilotstudie där fyra arbetssökande ungdomar beskriver sin vardag.}},
  year         = {{2007}},
}