Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur "empowerment" kan fungera i en organisation

Lindhé Saljihi, Petra (2007)
Education
Abstract (Swedish)
"Empowerment" är ett omskrivet fenomen som utlovar många positiva effekter som motivation, ökat initiativtagande, ansvar, kreativitet, lärande, arbetsoptimism samt självförtroende för att klara sina arbetsuppgifter. "Empowerment" främjar organisationer genom att minska rädsla för förändringar samt underlättar samarbete, under förutsättning att "empowerment" används effektivt. "Empowerment" har dock även enligt litteraturen sidoeffekter. Denna uppsats ämnar ge inblick i hur "empowerment" kan fungera i en organisation. Min frågeställning är hur "empowerment" kan fungera ute i organisationer för att dra lärdom av både vad som är positiv och negativt. Den empiriska undersökningen utgörs av kvalitativa semistrukturerade intervjuer med en chef... (More)
"Empowerment" är ett omskrivet fenomen som utlovar många positiva effekter som motivation, ökat initiativtagande, ansvar, kreativitet, lärande, arbetsoptimism samt självförtroende för att klara sina arbetsuppgifter. "Empowerment" främjar organisationer genom att minska rädsla för förändringar samt underlättar samarbete, under förutsättning att "empowerment" används effektivt. "Empowerment" har dock även enligt litteraturen sidoeffekter. Denna uppsats ämnar ge inblick i hur "empowerment" kan fungera i en organisation. Min frågeställning är hur "empowerment" kan fungera ute i organisationer för att dra lärdom av både vad som är positiv och negativt. Den empiriska undersökningen utgörs av kvalitativa semistrukturerade intervjuer med en chef och två medarbetare. Uppsatsen påvisar möjligheten att "empowerment" kan fungera i en organisation med positiva effekter och utan negativa konsekvenser. Organisationens främsta styrkor är en välbalanserad kombination mellan personlig och professionell "empowerment", noggranna förberedelser samt att omgående i samarbete med medarbetare korrigera problem som medarbetarna definierat. Det som organisationen skulle kunna förändra är att ge mellancheferna insikt i betydelsen av positiv feedback, främja gruppdynamiken genom att hjälpa medarbetare att hävda sin åsikt samt att fira när viktiga projekt avslutas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindhé Saljihi, Petra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
empowerment, organisationsutveckling, kompetensutveckling, Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1325330
date added to LUP
2007-12-05 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:36:58
@misc{1325330,
  abstract     = {{"Empowerment" är ett omskrivet fenomen som utlovar många positiva effekter som motivation, ökat initiativtagande, ansvar, kreativitet, lärande, arbetsoptimism samt självförtroende för att klara sina arbetsuppgifter. "Empowerment" främjar organisationer genom att minska rädsla för förändringar samt underlättar samarbete, under förutsättning att "empowerment" används effektivt. "Empowerment" har dock även enligt litteraturen sidoeffekter. Denna uppsats ämnar ge inblick i hur "empowerment" kan fungera i en organisation. Min frågeställning är hur "empowerment" kan fungera ute i organisationer för att dra lärdom av både vad som är positiv och negativt. Den empiriska undersökningen utgörs av kvalitativa semistrukturerade intervjuer med en chef och två medarbetare. Uppsatsen påvisar möjligheten att "empowerment" kan fungera i en organisation med positiva effekter och utan negativa konsekvenser. Organisationens främsta styrkor är en välbalanserad kombination mellan personlig och professionell "empowerment", noggranna förberedelser samt att omgående i samarbete med medarbetare korrigera problem som medarbetarna definierat. Det som organisationen skulle kunna förändra är att ge mellancheferna insikt i betydelsen av positiv feedback, främja gruppdynamiken genom att hjälpa medarbetare att hävda sin åsikt samt att fira när viktiga projekt avslutas.}},
  author       = {{Lindhé Saljihi, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur "empowerment" kan fungera i en organisation}},
  year         = {{2007}},
}