Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gammal och ny terrorism En studie av ETA:s och IRA:s nedläggning av vapen

Ewers, Elin and Wide, Ylva (2006)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats behandlar terrorism i ett demokratiskt Europa och speciellt de båda terroristgrupperna ETA i Spanien och IRA i Nordirland. De båda organisationerna har inom ett relativt kort tidsintervall valt att lägga ner sina vapen och har dessutom uttryckt en vilja att i fortsättningen vilja arbeta demokratiskt. Med vår studie har vi velat förklara varför denna förändring har skett. Vi har använt oss av en komparativ fallstudie för att på sätt finna förklaringar till de båda händelserna. Denna studie har utförts med hjälp av relevant statsvetenskaplig forskning och teorier. Vi har undersökt tre faktorer som vi ansåg hade haft en avgörande betydelse för den senaste utvecklingen: den nya internationella terrorismen, svårigheter att... (More)
Denna uppsats behandlar terrorism i ett demokratiskt Europa och speciellt de båda terroristgrupperna ETA i Spanien och IRA i Nordirland. De båda organisationerna har inom ett relativt kort tidsintervall valt att lägga ner sina vapen och har dessutom uttryckt en vilja att i fortsättningen vilja arbeta demokratiskt. Med vår studie har vi velat förklara varför denna förändring har skett. Vi har använt oss av en komparativ fallstudie för att på sätt finna förklaringar till de båda händelserna. Denna studie har utförts med hjälp av relevant statsvetenskaplig forskning och teorier. Vi har undersökt tre faktorer som vi ansåg hade haft en avgörande betydelse för den senaste utvecklingen: den nya internationella terrorismen, svårigheter att legitimera våld samt politiska och militära åtgärder från statens sida. Vår slutsats är att den utlösande faktorn till varför ETA och IRA deklarerat vapenvila just nu är ökningen av den internationella terrorismen med minskad acceptans för våld som följd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ewers, Elin and Wide, Ylva
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
terrorism, ETA, IRA, vapenvila, demokrati, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap
language
Swedish
id
1325648
date added to LUP
2006-06-19 00:00:00
date last changed
2006-06-19 00:00:00
@misc{1325648,
  abstract     = {{Denna uppsats behandlar terrorism i ett demokratiskt Europa och speciellt de båda terroristgrupperna ETA i Spanien och IRA i Nordirland. De båda organisationerna har inom ett relativt kort tidsintervall valt att lägga ner sina vapen och har dessutom uttryckt en vilja att i fortsättningen vilja arbeta demokratiskt. Med vår studie har vi velat förklara varför denna förändring har skett. Vi har använt oss av en komparativ fallstudie för att på sätt finna förklaringar till de båda händelserna. Denna studie har utförts med hjälp av relevant statsvetenskaplig forskning och teorier. Vi har undersökt tre faktorer som vi ansåg hade haft en avgörande betydelse för den senaste utvecklingen: den nya internationella terrorismen, svårigheter att legitimera våld samt politiska och militära åtgärder från statens sida. Vår slutsats är att den utlösande faktorn till varför ETA och IRA deklarerat vapenvila just nu är ökningen av den internationella terrorismen med minskad acceptans för våld som följd.}},
  author       = {{Ewers, Elin and Wide, Ylva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Gammal och ny terrorism En studie av ETA:s och IRA:s nedläggning av vapen}},
  year         = {{2006}},
}