Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Miljöstrategisk jämförelse mellan två reningsmetoder för enskilda avlopp

Nielsen, Tom and Karlsson, Daniel (2004)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Den här studien syftar till att göra en miljöstrategisk jämförelse av två olika tekniker för rening av enskilda avlopp. Detta innebär en jämförelse av såväl juridiska som ekonomiska aspekter utöver den grundläggande reningseffektiviteten. Målsättningen är att visa att en rotzon är ett väl så bra alternativ som en markbädd vid rening av enskilda avlopp. Detta visade sig också stämma. Beträffande reningseffektivitet verkar teknikerna vara likvärdiga. Anläggningskostnaderna för de båda är i stort sett samma, men en rotzon kan ha en ekonomisk fördel på grund av längre livslängd. På grund av ett strängare regelverk för okonventionella tekniker som rotzoner har markbäddar en juridisk fördel. Studien visar också att äldre rotzoner förefaller... (More)
Den här studien syftar till att göra en miljöstrategisk jämförelse av två olika tekniker för rening av enskilda avlopp. Detta innebär en jämförelse av såväl juridiska som ekonomiska aspekter utöver den grundläggande reningseffektiviteten. Målsättningen är att visa att en rotzon är ett väl så bra alternativ som en markbädd vid rening av enskilda avlopp. Detta visade sig också stämma. Beträffande reningseffektivitet verkar teknikerna vara likvärdiga. Anläggningskostnaderna för de båda är i stort sett samma, men en rotzon kan ha en ekonomisk fördel på grund av längre livslängd. På grund av ett strängare regelverk för okonventionella tekniker som rotzoner har markbäddar en juridisk fördel. Studien visar också att äldre rotzoner förefaller fungera bättre än yngre. Vidare är god växtlighet med ett välutvecklat rotsystem en förutsättning för att rotzoner ska fungera tillfredställande. En rotzon fungerar även bra under icke växtsäsong. En viktig slutsats är att funktionskrav för enskilda avloppsanläggningar är ett måste om Sverige ska kunna implementera EG:s ramdirektiv för vatten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nielsen, Tom and Karlsson, Daniel
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
markbädd, rotzon, avloppsrening, miljöstrategi, Environmental studies, Miljöstudier
language
Swedish
id
1327706
date added to LUP
2006-08-30 00:00:00
date last changed
2015-12-14 13:35:17
@misc{1327706,
  abstract     = {{Den här studien syftar till att göra en miljöstrategisk jämförelse av två olika tekniker för rening av enskilda avlopp. Detta innebär en jämförelse av såväl juridiska som ekonomiska aspekter utöver den grundläggande reningseffektiviteten. Målsättningen är att visa att en rotzon är ett väl så bra alternativ som en markbädd vid rening av enskilda avlopp. Detta visade sig också stämma. Beträffande reningseffektivitet verkar teknikerna vara likvärdiga. Anläggningskostnaderna för de båda är i stort sett samma, men en rotzon kan ha en ekonomisk fördel på grund av längre livslängd. På grund av ett strängare regelverk för okonventionella tekniker som rotzoner har markbäddar en juridisk fördel. Studien visar också att äldre rotzoner förefaller fungera bättre än yngre. Vidare är god växtlighet med ett välutvecklat rotsystem en förutsättning för att rotzoner ska fungera tillfredställande. En rotzon fungerar även bra under icke växtsäsong. En viktig slutsats är att funktionskrav för enskilda avloppsanläggningar är ett måste om Sverige ska kunna implementera EG:s ramdirektiv för vatten.}},
  author       = {{Nielsen, Tom and Karlsson, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Miljöstrategisk jämförelse mellan två reningsmetoder för enskilda avlopp}},
  year         = {{2004}},
}