Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Demokratisering i Turkiet - en analys av statens, civilsamhällets och globaliseringens roll i demokratiseringsprocessen

Palmqvist, Fredrik and Johansson, Nina (2006)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I vår uppsats ställer vi oss frågan varför Turkiet, trots över 50 år av demokratiska institutioner bryter mot mänskliga rättigheter samt yttrande- och pressfriheter. Vi har använt oss av en modell som identifierar tre kärnområden viktiga för demokratisering: staten, globaliseringen och civilsamhället.

Vår slutsats är Turkiet har en politisk kultur som inte gynnar konsolidering. Detta beror på flera olika faktorer. Transitionen från diktatur till valdemokrati innebar att strukturer etablerades som favoriserade eliter. För det andra finns det en omfattande partikularism i statsförvaltningen jämte det demokratiska systemet. Globaliseringen fungerar som en motor för demokratisering, där särskilt EU driver på utvecklingen. Historiskt sett har... (More)
I vår uppsats ställer vi oss frågan varför Turkiet, trots över 50 år av demokratiska institutioner bryter mot mänskliga rättigheter samt yttrande- och pressfriheter. Vi har använt oss av en modell som identifierar tre kärnområden viktiga för demokratisering: staten, globaliseringen och civilsamhället.

Vår slutsats är Turkiet har en politisk kultur som inte gynnar konsolidering. Detta beror på flera olika faktorer. Transitionen från diktatur till valdemokrati innebar att strukturer etablerades som favoriserade eliter. För det andra finns det en omfattande partikularism i statsförvaltningen jämte det demokratiska systemet. Globaliseringen fungerar som en motor för demokratisering, där särskilt EU driver på utvecklingen. Historiskt sett har civilsamhället haft en svårbestämd påverkan, med ett våldsamt förflutet, men idag är civilsamhället en viktig faktor för att konsolidera det demokratiska systemet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Palmqvist, Fredrik and Johansson, Nina
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Turkiet, demokratisering, civilsamhälle, globalisering, konsolidering, Social sciences, Samhällsvetenskaper, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap
language
Swedish
id
1328788
date added to LUP
2006-11-24 00:00:00
date last changed
2006-11-24 00:00:00
@misc{1328788,
  abstract     = {{I vår uppsats ställer vi oss frågan varför Turkiet, trots över 50 år av demokratiska institutioner bryter mot mänskliga rättigheter samt yttrande- och pressfriheter. Vi har använt oss av en modell som identifierar tre kärnområden viktiga för demokratisering: staten, globaliseringen och civilsamhället.

Vår slutsats är Turkiet har en politisk kultur som inte gynnar konsolidering. Detta beror på flera olika faktorer. Transitionen från diktatur till valdemokrati innebar att strukturer etablerades som favoriserade eliter. För det andra finns det en omfattande partikularism i statsförvaltningen jämte det demokratiska systemet. Globaliseringen fungerar som en motor för demokratisering, där särskilt EU driver på utvecklingen. Historiskt sett har civilsamhället haft en svårbestämd påverkan, med ett våldsamt förflutet, men idag är civilsamhället en viktig faktor för att konsolidera det demokratiska systemet.}},
  author       = {{Palmqvist, Fredrik and Johansson, Nina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Demokratisering i Turkiet - en analys av statens, civilsamhällets och globaliseringens roll i demokratiseringsprocessen}},
  year         = {{2006}},
}