Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Blattar i blaskan" En postkolonial studie av de Andra i Sydsvenskan

Albertsdóttir, Ellen and Moshizi, Tara (2005)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Studiens syfte är att undersöka bilden av invandrare i Sydsvenskans lokala nyheter. Detta görs utifrån ett postkolonialt perspektiv med användning av diskursanalys. Uppsatsens har också ett konstruktivt inslag bestående av en granskning av tidningens mångfaldsarbete genom intervjuer med ansvariga. Invandrare blir de Andra vilket tar sig uttryck i Sydsvenskan genom att de skildras som annorlunda från den svenska normen. De beskrivs som icke-jämställda, passiva och uppgivna och figurerar ofta som offer och i artiklar som handlar om problem. Det förekommer dock också att invandrare skildras positivt genom att de framställs som ett ovanligt undantag till schablonbilden av invandraren som omgiven av problem. Samtidigt skildrar en del artiklar... (More)
Studiens syfte är att undersöka bilden av invandrare i Sydsvenskans lokala nyheter. Detta görs utifrån ett postkolonialt perspektiv med användning av diskursanalys. Uppsatsens har också ett konstruktivt inslag bestående av en granskning av tidningens mångfaldsarbete genom intervjuer med ansvariga. Invandrare blir de Andra vilket tar sig uttryck i Sydsvenskan genom att de skildras som annorlunda från den svenska normen. De beskrivs som icke-jämställda, passiva och uppgivna och figurerar ofta som offer och i artiklar som handlar om problem. Det förekommer dock också att invandrare skildras positivt genom att de framställs som ett ovanligt undantag till schablonbilden av invandraren som omgiven av problem. Samtidigt skildrar en del artiklar inte nysvenskar som de Andra överhuvudtaget, medan andra osynliggör. Slutsatsen blir att personer med utländska namn överlag inte skildras på samma sätt som svenskar. Ett sätt för Sydsvenskan att avhjälpa detta skulle kunna vara att införa en mobil redaktion. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Albertsdóttir, Ellen and Moshizi, Tara
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
invandrare, Sydsvenskan, de Andra, massmedia, förorten, Social sciences, Samhällsvetenskaper
language
Swedish
id
1330429
date added to LUP
2005-06-20 00:00:00
date last changed
2005-06-20 00:00:00
@misc{1330429,
  abstract     = {{Studiens syfte är att undersöka bilden av invandrare i Sydsvenskans lokala nyheter. Detta görs utifrån ett postkolonialt perspektiv med användning av diskursanalys. Uppsatsens har också ett konstruktivt inslag bestående av en granskning av tidningens mångfaldsarbete genom intervjuer med ansvariga. Invandrare blir de Andra vilket tar sig uttryck i Sydsvenskan genom att de skildras som annorlunda från den svenska normen. De beskrivs som icke-jämställda, passiva och uppgivna och figurerar ofta som offer och i artiklar som handlar om problem. Det förekommer dock också att invandrare skildras positivt genom att de framställs som ett ovanligt undantag till schablonbilden av invandraren som omgiven av problem. Samtidigt skildrar en del artiklar inte nysvenskar som de Andra överhuvudtaget, medan andra osynliggör. Slutsatsen blir att personer med utländska namn överlag inte skildras på samma sätt som svenskar. Ett sätt för Sydsvenskan att avhjälpa detta skulle kunna vara att införa en mobil redaktion.}},
  author       = {{Albertsdóttir, Ellen and Moshizi, Tara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Blattar i blaskan" En postkolonial studie av de Andra i Sydsvenskan}},
  year         = {{2005}},
}