Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Policyöverföring av gender mainstreaming -Sverige ett föredöme och en exportör?

Blixtberg, Sofia (2005)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Gender mainstreaming kan sägas vara en central del av dagens jämställdhetsarbete, i Sverige och utomlands. Strategin som fick sitt definitiva genombrott i och med FN:s fjärde kvinnokonferens 1995 har på kort tid anammats av otaliga länder och organisationer. Strategin kan ur ett feministiskt synsätt anses vara radikal då den grundläggande tanken är att en (re)organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av policyprocesser skall ske, så att jämställdhetsperspektivet är inkorporerat i alla policys på alla nivåer och i alla steg, av de aktörer som normalt är involverade i policyskapande. I det här arbetet belyses den process genom vilken spridningen av gender mainstreaming har skett. Likaså behandlas Sveriges roll i... (More)
Gender mainstreaming kan sägas vara en central del av dagens jämställdhetsarbete, i Sverige och utomlands. Strategin som fick sitt definitiva genombrott i och med FN:s fjärde kvinnokonferens 1995 har på kort tid anammats av otaliga länder och organisationer. Strategin kan ur ett feministiskt synsätt anses vara radikal då den grundläggande tanken är att en (re)organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av policyprocesser skall ske, så att jämställdhetsperspektivet är inkorporerat i alla policys på alla nivåer och i alla steg, av de aktörer som normalt är involverade i policyskapande. I det här arbetet belyses den process genom vilken spridningen av gender mainstreaming har skett. Likaså behandlas Sveriges roll i policyöverföringen av gender mainstreaming. Uppsatsen utgår i huvudsak från David Dolowitz och David Marshs begreppsmässiga grundkonstruktion. Materialet som använts i studien har utgjorts av sekundära skriftliga källor som rapporter, policydokument, utvärderingar, offentligt tryck, informationsbroschyrer, etc. I framställningen framläggs belägg för att Sverige inte ställer sig helt negativ till att sprida och exportera gender mainstreaming. Studien skildrar även ett antal sammanhang där policyöverföring kan tänkas ha tagit plats. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Blixtberg, Sofia
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
policyöverföring, Gender mainstreaming, jämställdhetsintegrering, Sverige
language
Swedish
id
1332608
date added to LUP
2005-01-09 00:00:00
date last changed
2009-04-20 11:19:43
@misc{1332608,
  abstract     = {{Gender mainstreaming kan sägas vara en central del av dagens jämställdhetsarbete, i Sverige och utomlands. Strategin som fick sitt definitiva genombrott i och med FN:s fjärde kvinnokonferens 1995 har på kort tid anammats av otaliga länder och organisationer. Strategin kan ur ett feministiskt synsätt anses vara radikal då den grundläggande tanken är att en (re)organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av policyprocesser skall ske, så att jämställdhetsperspektivet är inkorporerat i alla policys på alla nivåer och i alla steg, av de aktörer som normalt är involverade i policyskapande. I det här arbetet belyses den process genom vilken spridningen av gender mainstreaming har skett. Likaså behandlas Sveriges roll i policyöverföringen av gender mainstreaming. Uppsatsen utgår i huvudsak från David Dolowitz och David Marshs begreppsmässiga grundkonstruktion. Materialet som använts i studien har utgjorts av sekundära skriftliga källor som rapporter, policydokument, utvärderingar, offentligt tryck, informationsbroschyrer, etc. I framställningen framläggs belägg för att Sverige inte ställer sig helt negativ till att sprida och exportera gender mainstreaming. Studien skildrar även ett antal sammanhang där policyöverföring kan tänkas ha tagit plats.}},
  author       = {{Blixtberg, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Policyöverföring av gender mainstreaming -Sverige ett föredöme och en exportör?}},
  year         = {{2005}},
}